OM eist 7 jaar cel en geldboete tegen Haags duo in drugs- en wapenzaak
Eerdere veroordelingen voor drugsdelicten laten de twee verdachten kennelijk koud. "Bij herhaling hebben zij ervoor gekozen om zich in te laten met drugsmisdrijven om daar zelf financieel beter te worden. De ernst van hun daden lijkt toe te nemen. Daarom is nu een strafeis van 7 jaar cel en een geldboete van 60.000 euro op zijn plaats", stelde de officier van justitie van het Landelijk Parket in de rechtbank Rotterdam vandaag in de drugs- en wapenzaak 26Clun. Twee mannen van 32 en 49 jaar uit Den Haag stonden terecht.
Het eisen van alleen een gevangenisstraf vond de officier van justitie niet toereikend. Omdat verdachten die betrokken zijn bij de productie van synthetische drugs vrijwel altijd financieel gewin beogen, eiste de officier van justitie daarom naast die gevangenisstraffen ook geldboetes van 60.000 euro per verdachte. Misdaad mag immers niet lonen.
Opiumfeiten, wapen en jammers
De twee mannen uit Den Haag, halfbroers, staan terecht voor hun betrokkenheid bij een drugslab. Daar zouden zij MDMA en amfetamine hebben bereid, verwerkt en aanwezig hebben gehad. Ook het voorbereiden van de productie van nog meer verdovende middelen is hen tenlastegelegd. Naast deze Opiumwet-feiten, hebben verdachten volgens het OM ook een wapen, munitie, wapenonderdelen en jammers zonder vergunning voorhanden gehad. Met die jammers kunnen frequenties die bijvoorbeeld door hulpdiensten worden gebruikt verstoord.
Drugslab
Op 5 maart 2021 trof de Landelijke Eenheid van de politie, op basis van informatie, in een loods van een bedrijfspand in Den Haag het, in werking zijnd, amfetamine en MDMA-lab aan. Binnen dat pand waren verschillende ruimtes ingericht voor de productie van deze synthetische drugs. Zo was er een ruimte voor het drogen van amfetamine en een andere ruimte diende vooral voor de opslag van grondstoffen en chemicaliën. Daarmee konden de drugs worden geproduceerd. In het bedrijfspand bevond zich ook een Mercedes Sprinter, waarvan de laadruimte was ingericht voor het produceren van XTC pillen. Daarin zijn onder andere twee tabletteermachines aangetroffen.
Het OM concludeert aan de hand van de reeds gebruikte grondstoffen dat er in het lab al honderden kilo synthetische drugs moeten zijn geproduceerd. Tijdens de politie actie werd daarvan zo’n 150 liter amfetamineolie, 36 kilo amfetamine en ongeveer 20 kilo MDMA aangetroffen.
Verdachten in beeld
De jongste van de twee verdachte broers blijkt de huurder van de loods te zijn en ook de Mercedes Sprinter staat op zijn naam. Direct na de ontdekking van het drugslab werd telefoon van deze verdachte afgetapt. Daaruit bleek dat deze verdachte, uit angst voor aanhouding, naar Turkije wilde vluchten. Nog voordat hij kon vertrekken, heeft de politie hem op 6 maart 2021 aangehouden. Vanwege de vrees voor vluchtgevaar, zit deze verdachte sinds zijn aanhouding in voorarrest.
De oudere verdachte zat tot aan deze zitting eveneens in voorlopige hechtenis. Hij is pas later in beeld gekomen bij de politie in relatie tot het aangetroffen en ontmantelde drugslab. Dat gebeurde nadat zijn DNA werd aangetroffen op in het drugslab aangetroffen gelaatsmaskers en op een daar aangetroffen vuurwapen. Ook zou hij de opdrachtgever zijn geweest voor de verbouwing van de loods.
Recidive
Het OM heeft, naast de omvang van deze productielocatie en de professionele manier van produceren, ook de recidive laten meewegen voor de zwaarte van de strafeis. De oudste verdachte werd namelijk al eerder veroordeeld voor diverse wapendelicten en betrokkenheid bij een drugslab. Hij was pas net uit detentie toen hij in het voorjaar van 2021 opnieuw in beeld kwam, na het op 5 maart 2021 aantreffen van het drugslab in de loods in Den Haag. Bij doorzoeking van zijn woning op 31 mei 2021 zijn, in de meterkast, wapenonderdelen en munitie (ruim 130 kogelpatronen) aangetroffen en in beslag genomen.
Ook de nu 32-jarige verdachte is geen onbekende van politie en justitie: hij kwam eerder met politie en justitie in aanraking in verband met een hennepkwekerij en het bezit van softdrugs Volgens de Reclassering is bij hem sprake van een patroonvorming ten aanzien van drugsfeiten, waarbij de ernst van de feiten toeneemt. Het OM rekent het hem extra aan dat de onderhavige feiten gepleegd zijn in de proeftijd van zijn eerdere veroordeling.
Naast onder meer telefoons, een Mercedes Sprinter, verdovende middelen en de jammers, heeft de politie ook beslag gelegd op een wapen, wapenonderdelen en munitie. Het OM verzocht de rechtbank al deze goederen verbeurd te verklaren of te onttrekken aan het verkeer. Volgens het OM hebben deze immers een rol gespeeld bij de misdrijven waarvan de twee mannen worden verdacht.
Uitspraak
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op donderdag 24 februari.