Strafeisen tot 40 maanden tegen leden van mensensmokkelfamilie

Zeven verdachten uit één familie hoorden maandag in de rechtbank Overijssel de officier van justitie van het Landelijk Parket tussen 6 en 40 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen in een groot mensensmokkelonderzoek. Vandaag was de tweede dag van de twee dagen durende zitting, die zojuist is afgerond.

Het gaat om 3 mannen en 4 vrouwen van wie de leeftijden variëren van 24 jaar tot 63 jaar. Allen zijn van geboorte afkomstig uit het Syrische Damascus. De meesten van hen wonen in de Noord-Hollandse gemeente Stede Broec, één van hen in Den Helder en de ander is zonder vaste woon of verblijfplaats in Nederland. Ze vormen volgens het OM een criminele organisatie die zich bezighoudt met mensensmokkel.

Strafeisen

De strafeisen die de officier van justitie te Zwolle uitsprak, luiden: 40 maanden tegen de 32-jarige S. die zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland is, 35 maanden tegen de 30-jarige A., 34 maanden tegen de 63-jarige J., 27 maanden en een boete van bijna 8.000 euro tegen de 33-jarige N. uit Den Helder, 25 maanden tegen de 55-jarige K., 19 maanden tegen de 24-jarige W. en 6 maanden tegen de 33-jarige verdachte I. In alle gevallen met aftrek van het voorarrest en vaak gepaard met verbeurd verklaring of onttrekking aan het verkeer van in beslag genomen goederen die een rol hebben gespeeld bij de mensensmokkel.

Aanleiding onderzoek

Het onderzoek, dat de naam 27Weribone draagt, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) gaat om een familie waarvan alle leden zich, in wisselende onderlinge samenstelling, als crimineel samenwerkingsverband schuldig maken aan de smokkel van personen naar Nederland.

Het onderzoek vindt zijn oorsprong in een ander onderzoek waarin twee mensensmokkelincidenten in januari en februari 2017 centraal staan. In beide gevallen is gereisd met het paspoort van een ander persoon. Dat werd bij aankomst op Schiphol ontdekt door de autoriteiten en daaruit volgde aanhouding. Er is bovendien door de aangehouden verdachten voor hun reis enkele duizenden euro’s betaald aan hun reisagent.

Weloverwogen smokkel

In 27Weribone gaat het om diverse mensensmokkelincidenten waarbij volgens het OM sprake is van “een vooraf geplande weloverwogen smokkel waarvan de hele familie wist en die tezamen en in vereniging is gepleegd door betrokkenen”. Rond een smokkel werd telkens veelvuldig onderling gecommuniceerd en vond uitwisseling van persoons- en reisdocumentatie plaats.

Op 6 december 2018 zijn twee van de verdachten en hun ouders uitgereisd naar Griekenland om een minderjarige jongen op te halen uit Patras, per auto en boot via Italië. Het kind kwam via Turkije uit Syrië en moest naar Duitsland worden gesmokkeld. Er werd hiervoor gebruik gemaakt van een reisdocument en verblijfsvergunning van een familielid en de betaling (8000-9000 euro) verliep via Hawala bankieren. Het hele gezin, en het te smokkelen kind, is echter in Griekenland aangehouden op het moment dat ze, met zijn vijven in de auto, de boot naar Italië weer op wilden gaan. De ouders zijn hier in Griekenland al voor veroordeeld, daarom worden alleen de twee andere betrokken verdachten hier in Nederland voor deze smokkel vervolgd.

Een ander smokkelincident dateert van 28 december 2018. Die dag reisde een van de verdachten naar Griekenland uit om een vrouw Nederland in te smokkelen. Hierbij werd gebruikgemaakt van het paspoort van een familielid evenals van haar kleding en sieraden om de gesmokkelde zoveel mogelijk op haar te laten lijken. Op 31 december kwamen de smokkelaar en gesmokkelde samen aan in Eindhoven. Na de landing is er direct contact geweest tussen de smokkelaar en diverse familieleden.

Er zou per trein naar een AZC of politiebureau moeten worden doorgereisd, zo blijkt uit door justitie onderschepte communicatie.

Twee van de verdachten zijn op 26 januari 2019 op heterdaad aangehouden op de luchthaven van Eindhoven. De vrouw nadat zij met gebruikmaking van het reisdocument van haar zoon een minderjarige jongen vanuit Griekenland hierheen had gesmokkeld. De moeder van de jongen verbleef al in een AZC hier. De man werd op heterdaad aangehouden die dag nadat hij haar met het kind weer zou ophalen in Eindhoven. Hij had de vrouw eerder naar Schiphol gebracht.

Family business

De officier van justitie stelde in haar requisitoir dat de benoemde smokkelincidenten slechts een greep uit het totaal zijn waarbij leden van de familie betrokken waren. Dat zou zijn gebleken uit onder meer afgeluisterde gesprekken  en andere (telefoon)gegevens, waaronder aangetroffen tickets, boarding passes, en boekingsbevestigingen. Maar ook uit onverklaarbaar vermogen: “Er zijn aanwijzingen voor het feit dat de familie meer mensen heeft gesmokkeld, dat heeft geprobeerd of daarbij betrokken is geweest. Het is een ware family business in mensensmokkel gebleken, met een professionele werkwijze.”

Valse documenten

Op het adres in een gemeente in het Noord-Hollandse West-Friesland waar verdachten woonachtig waren, zijn diverse vervalste persoons- en reisdocumenten aangetroffen tijdens een politiedoorzoeking. In een doorzochte woning in Den Helder, waar ook werd verbleven door een vrouwelijke verdachte, zijn twee valse Schengen-visa aangetroffen en een nagemaakt internationaal rijbewijs.

Ernst

Het OM ziet ernst in het handelen door verdachten en neemt dat hoog op. Verdachten hebben geopereerd in een georganiseerd verband met enkel winstbejag als motief en zonder zelfinzicht in hun schadelijke handelen. Mensensmokkel is een lucratieve vorm van (georganiseerde) criminaliteit, waarbij de gesmokkelde personen zeer afhankelijk van hun smokkelaars zijn of worden. De internationale georganiseerde smokkel van vreemdelingen doet daarmee afbreuk aan de waardigheid van de mens, omdat de mens slechts als handelswaar wordt gezien waarmee geld valt te verdienen. Deze gesmokkelden hebben zich door middel van de hulp van de criminele familieorganisatie op wederrechtelijke wijze de toegang tot Nederland verschaft. Mensensmokkel is een ernstig feit, waarmee niet alleen een inbreuk wordt gemaakt op de (internationale) rechtsorde, maar ook een bijdrage wordt geleverd aan de instandhouding van een illegaal en crimineel circuit. Zware strafeisen zijn op zijn plaats.

Uitspraak

De rechtbank doet uitspraak in deze zaak op 30 november om 13.15 uur.