OM eist tot 12 maanden cel tegen verdachten van brandstichting in zendmast Dronten

Voorjaar 2020 werd Nederland in coronatijd opgeschrikt door in totaal 29 branden in zendmasten. Eén daarvan was op 10 april 2020 in Dronten. Het Openbaar Ministerie heeft zojuist in de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist tegen drie verdachten van het in brand steken van die zendmast in Dronten. Het gaat om mannen van 25, 26 en 24 jaar uit Rotterdam en Dronten.

Tegen een vierde verdachte uit Swifterband die eveneens terechtstond, is een gevangenisstraf geeist van 10 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Reeks zendmastbranden

Voor de zesde keer in korte tijd werd Nederland op 10 april 2020 opgeschrikt door brandstichting in een zendmast. Er werd brand gesticht in een zendmast aan de Guldendreef in Dronten. Het zou daar niet bij blijven. In totaal is tussen 3 april en 26 mei 2020 in 29 zendmasten verspreid over Nederland brand gesticht.

Telecomaanbieder KPN heeft aangifte gedaan van brandstichting en heeft aangegeven dat als gevolg van de brand de mast tijdelijk niet te gebruiken was.

Jerrycan en handdoek

In de nacht van 9 op 10 april 2020 is het raak in Dronten. Uit afgeluisterde gesprekken en (andere) telecomgegevens concludeert het OM dat drie verdachten er bij waren toen bij een pompstation in die plaats benzine werd getankt in een jerrycan. Vervolgens is daarmee naar de plek van de zendmast gereden, waarin kort daarop brand werd gesticht. Die jerrycan heeft de politie na de brandstichting op het plaats delict aangetroffen. Daarnaast is op die plek een handdoek gevonden met daarop het DNA van een van de verdachten.

De aandacht voor de brandstichting in de televisie-uitzending Opsporing Verzocht op 21 april 2020 heeft de verdachten merkbaar in paniek gebracht. Uit afgeluisterde telefoongesprekken en onderschepte berichten blijkt dat zij uit alle macht getuigen probeerden te regelen en dat zij hun verklaringen onderling op elkaar afstemden.

Hulpdiensten buiten bereik

Door het in brand steken van de schakelkast is er gemeen gevaar veroorzaakt voor de hele mast. Verdachten hebben brand gesticht aan de schakelkast van de mast en daarmee de mast beschadigd waardoor deze tijdelijk niet zijn werk heeft kunnen doen. Mensen die met hun telefoon normaal aanstralen op die mast konden tijdelijk niet gebruikmaken van hun telefoon en internet. Zij zijn dan feitelijk afgesloten en zij kunnen dan dus ook geen hulpdiensten bellen.

Het OM rekent dit de verdachten zwaar aan en heeft dat laten doorklinken in haar strafeis.

Uitspraak

De rechtbank doet uitspraak op woensdag 23 juni.