Strafeisen tot 12 jaar na oprollen internationale heroïnelijn

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag en afgelopen dinsdag in de rechtbank Overijssel tegen vijf verdachten gevangenisstraffen tussen 6 en 12 jaar geëist. Dat gebeurde in strafrechtelijk onderzoek HorizonCity naar het oprollen van een grote internationale heroïnelijn.

“Het gaat om meerdere zeer omvangrijke heroïnetransporten waarmee enorme illegale opbrengsten gemoeid gaan. Forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn hier passend”, aldus het OM. Bovendien heeft het OM vandaag alvast aangekondigd dat op een latere zitting een vordering wederrechtelijk verkregen voordeel wordt ingediend.

Onderzoek

De aanhouding van de verdachten in maart 2020 vormde het sluitstuk van een omvangrijk internationaal onderzoek, dat eind 2018 gestart is. Er is zicht gekomen op een goed georganiseerde heroïnelijn. In de zomer en het najaar van 2018 dook de naam van de Eindhovense verdachte meermaals op in processen-verbaal. Hij werd specifiek genoemd als (mede)financierder en verantwoordelijke voor de logistiek bij onder meer heroïnetransporten in de haven van Antwerpen (954 en 1259 kilo). Maar ook in de haven van Genua is 268 kilo heroïne in beslag genomen en viel zijn naam. De Italiaanse autoriteiten hebben, in het kader van een gecontroleerde aflevering, twee kilo heroïne teruggeplaatst in de container. Vervolgens is – na een internationale samenwerking tussen de autoriteiten van diverse landen – de heroïne aangetroffen in een loods in Roosendaal.

Daarna is het onderzoek overgedragen aan de Landelijke Recherche en onderzoek HorizonCity gestart onder gezag van het Landelijk Parket. Binnen dit onderzoek zijn in de periode van een jaar tijd meerdere transporten onderschept. Hierdoor heeft de politie kunnen voorkomen dat grote hoeveelheden heroïne op de markt terecht zijn gekomen, met alle schadelijke gevolgen van dien. Deze onderschepte transporten lijken slechts het topje van de ijsberg te zijn. Voor verdachten is het ‘business as usual”, volgens het OM.

Strafeis tegen ‘spil’ op heroïnemarkt

Vandaag eiste het OM 12 jaar tegen de hoofdverdachte, een 45-jarige man uit Eindhoven. Het OM beschouwt hem als de ‘spil, organisator en intellectuele dader’, de cruciale speler op de heroïnemarkt. Hij gebruikte zijn auto als kantoor. Nadat er door de politie afluisterapparatuur in werd geplaatst, is goed zicht gekomen op zijn rol en de rol van zijn medeverdachten. Het OM ziet de Eindhovenaar als een soort “oliemannetje”: hij heeft in binnen- en buitenland “pionnen” op cruciale plaatsen, die zorgen dat de heroïne tussen reguliere deklading wordt geplaatst. Ook worden allerlei praktische zaken voor hem geregeld. Hij regelt zelf (fictieve) bedrijfjes en loodsen en haalt de transporten naar Nederland. In Nederland is hij vervolgens actief betrokken bij de verdere verdeling van de heroïne naar andere plekken in Nederland en Duitsland.

Het OM is van mening dat er bewezen kan worden dat hij – samen met een of meer van zijn medeverdachten - betrokken is geweest bij de invoer van 268 kilo heroïne in Roosendaal en 169 kilo heroïne in Emmen. Maar ook bij een poging tot de invoer van 658 kilo heroïne op 31 mei 2019 in Dordrecht via Frankfurt an der Oder (Duitsland), 40 kilo heroïne op 19 november 2019 in Rotterdam en de uitvoer van 29 kilo op 20 november 2019 in Arnhem en Bremen.

Strafeisen medeverdachten

Het OM verdenkt de 33-jarige verdachte uit Rotterdam van de uitvoer van de 29 kilo heroïne en het afleveren van 40 kilo heroïne. De strafeis vandaag tegen hem luidt 6 jaar. In een korte periode heeft hij volgens het OM grote hoeveelheden heroïne afgeleverd en uitgevoerd, die afkomstig was uit een stash in Arnhem.

Ook de 44-jarige verdachte uit Den Haag hoorde donderdag 6 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Volgens het OM was hij betrokken bij de invoer van de 268 kilo heroïne in Roosendaal.

Het OM eiste dinsdag jongstleden 8 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen twee mannen met Turkse nationaliteit van 45 jaar uit Beverwijk en 51 jaar zonder adres in Nederland. Zij worden verdacht van nauwe samenwerking en betrokkenheid bij de invoer, de verkoop en het vervoer van de 169 kilo naar Emmen en de 658 kilo heroïne die bestemming Roosendaal had, maar onderschept is in Frankfurt.

Financieel eigengewin

De officier van justitie stond in haar requisitoir stil bij de enorme opbrengsten die met de grote omvang van de heroïnetransporten gemoeid gaan. Er gaan miljoenen euro’s in om.

Een dergelijke grote partij zoals de 658 kilo die werd onderschept in Frankfurt heeft een straatwaarde van bijna 2,7 miljoen euro, op basis van de destijds door verdachten in de OVC-gesprekken genoemde waarde/berekening. Daarbij wordt uitgegaan van een kiloprijs van heroïne van zo’n 10.000 euro: 10.000 x 268 kilo = nagenoeg 2,7 miljoen.

Het OM rekent het verdachten, elk voor hun eigen aandeel, zwaar aan dat zij enkel uit financieel eigengewin handelden. Er werd geen rekening gehouden met de maatschappelijke consequenties: Heroïne is een zeer verslavende harddrug en trekt, naar algemene bekendheid, in het leven van gebruikers en hun naasten een spoor van ellende en vernietiging. Daarnaast leidt de handel in heroïne leidt vaak, direct en indirect, tot vele vormen van criminaliteit en overlast, zoals geweldsmisdrijven en witwassen. Dit werkt ontwrichtend en ondermijnend voor de maatschappij en moet worden bestraft.

Uitspraak

De rechtbank doet voor alle vijf de verdachten uitspraak op 11 mei om 9 uur.