OM eist 4,5 jaar na vondst 104 kilo cocaïne in verborgen ruimte
Het Landelijk Parket heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam in het cocaineonderzoek 26Mound 4,5 jaar gevangenisstraf geëist met aftrek van het voorarrest. Voor het hekje stonden een 31-jarige Irakese verdachte en een 25-jarige Albanese verdachte. Beiden zijn zonder geregistreerde vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De mannen werden op 7 augustus 2020 op heterdaad betrapt op het vervoeren en voorhanden hebben van 104 kilo cocaïne, in een verborgen ruimte van een huurauto.
De 31-jarige man die de huurauto bestuurde, heeft een uitvoerig strafblad met veroordelingen op verschillende gebieden, uiteenlopend van vermogens- tot geweldsdelicten. De 25-jarige verdachte, die bijrijder was, heeft geen strafblad in Nederland.
Verborgen ruimte
De politie heeft op 7 augustus 2020 op de Rijksweg A2 richting Amsterdam ter hoogte van Abcoude (gemeente Ronde Venen) een auto staande gehouden.
Dat gebeurde naar aanleiding van een melding uit het ANPR-systeem (automatische nummerplaatherkenning) van de politie dat het kenteken van de auto, een Mercedes Citan, op naam stond van een autoverhuurbedrijf. Bij een eerdere controle van een ánder voertuig van dat autoverhuurbedrijf bleek die auto over een verborgen ruimte te beschikken.
Naar aanleiding van de ANPR-melding voerde de politie 7 augustus een controle uit in het RDW-systeem. Daaruit bleek dat de APK van de auto was verlopen. Vervolgens is de auto staande gehouden.
Cocaïne
De politie heeft de auto doorzocht. Onder een vloermat in de laadruimte is een grote verborgen ruimte aangetroffen, die op ingenieuze wijze dient te worden geopend en gesloten. Daarin zijn 104 pakketten gevonden. In die pakketten zat een witte substantie, ongeveer 1000 gram per pakket. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft aangetoond dat het cocaïne betreft, in totaal ongeveer 104 kilo. Op de cocaïne is beslag gelegd en de partij is inmiddels vernietigd.
De twee inzittenden zijn aangehouden en stonden vandaag terecht.
Encryptietelefoons en contanten
Bij fouillering van de bijrijder trof de politie op hem twee encryptietelefoons aan en in het middenconsole van de auto nog één. Daarop is beslag gelegd. Ook legde de politie beslag op het contante geldbedrag van 2237,20 euro, in diverse coupures, dat de bijrijder bij zich droeg.
Encryptietelefoons zijn hoofdzakelijk in gebruik bij criminelen die daarmee, vanwege de encryptie (versleuteling), onderling van politie en justitie afgeschermde berichten kunnen uitwisselen. Over het algemeen lukt het experts bij de politie en het NFI steeds vaker om de telefoons tóch uit te lezen
Uitspraak
Door het vervoeren van ruim 100 kilo cocaïne hebben verdachten een onmisbare schakel gevormd in de grootschalige drugshandel en daardoor een bijdrage geleverd aan het in stand houden van het criminele drugscircuit. Het is een feit van algemene bekendheid dat de handel in en het vervoer van (hard)drugs veelal gepaard gaat met vele andere vormen van criminaliteit, waaronder ernstige geweldscriminaliteit. Dat is ongewenst en wordt stevig aangepakt.
De officier van justitie vandaag op zitting: “Het handelen van verdachten is ernstig strafbaar en dus zijn de door het Openbaar Ministerie gehanteerde richtlijnen niet mals.” De rechtbank doet op 12 februari uitspraak.