Onkostenvergoeding hoge transactie in ontneming erfenis Mieremet

Het programma Zembla maakt vrijdag melding van de betaling van een onkostenvergoeding in de ontneming van de criminele erfenis van de in 2005 geliquideerde J. Mieremet.

Hieronder het statement dat eerder door het OM aan Zembla is gegeven:

Er is overeengekomen dat na afwikkeling van alle voorwaarden een bedrag zal worden gerestitueerd aan E. Dit betreft een tegemoetkoming in advocaat- en afwikkelkosten. De gedachte achter deze onkostenvergoeding is dat aan betrokkene alles is afgenomen. Hierbij paste niet haar ook de schulden die gemoeid waren met dit traject te laten.

Om de afwikkeling van de ‘criminele erfenis’ mogelijk te maken heeft mevrouw kosten moeten maken. Het gaat onder meer om kosten voor juridische bijstand en overige kosten, die gemaakt moesten worden om vermogensbestanddelen uit te kunnen winnen en te executeren.

Om doelmatigheidsredenen is in goede justitie een onkostenvergoeding afgesproken van in totaal 200.000 euro. De betalingen die de overheid heeft gedaan om tot executie van vermogensbestanddelen over te gaan, maar feitelijk voor rekening waren van E., zijn in mindering gebracht op het genoemde bedrag. Dat resteerde in een overmaking van 156.417,84 euro.