Drie aanhoudingen in onderzoek naar verzenden van postpakketten met drugs
De politie heeft vanmorgen een 36-jarige man uit Amstelveen, een 40-jarige man uit Amsterdam en een 31-jarige vrouw uit Amsterdam in hun woningen aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek naar verdovende middelen die via het darkweb zijn verhandeld en via reguliere postpakketten verstuurd. De verboden middelen zijn op het spoor gekomen tijdens controles van het sinds september 2016 actieve gespecialiseerde Post/Pakket Interventieteam (P2it).
De politie heeft vandaag 8 doorzoekingen verricht. Het ging om 4 woningen, 1 vakantiehuisje en 3 garageboxen in de Noord-Hollandse plaatsen Amsterdam, Amstelveen en Zandvoort.
Dure horloges, gaspistool en softdrugs
Bij de doorzoekingen zijn diverse goederen in beslaggenomen, te weten: 13.000 euro aan contanten en 15 dure horloges. Ook is in een woning in Amsterdam een gaspistool, klapmes en een ploertendoder aangetroffen. Een van de garageboxen in Amstelveen was tot de nok toe gevuld met allerhande softdrugs en aanverwante benodigdheden voor de productie daarvan. In een andere garagebox in Amstelveen trof de politie een enorme kluis aan. Ook hierin zat een grote hoeveelheid softdrugs. Andere in de woningen in beslag genomen goederen zijn onder meer weegschalen, sealmachines, een labelwriter, laptops en diverse mobieltjes. Maar ook zakken hennep, marihuana en wiet evenals voorgedraaide joints prijken op de lijst inbeslaggenomen spullen.
Onderzoek
Op 2 januari 2017 is het onderzoek 26Festus gestart, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Dit gebeurde naar aanleiding van het onderscheppen van zes postpakketten. Daarin bleken verdovende middelen te zitten, waaronder XTC, hasj, MDMA, LSD, cocaïne en amfetamine.
Op basis van onderzoek verdenkt het OM de beide mannen ervan postpakketten met verdovende middelen te hebben vervoerd en verzonden naar diverse buitenlanden. Het OM vermoedt dat zij dit deden voor dan wel in samenwerking met de darkweb vendor (verkoper), die deze drugs in zijn assortiment op het darkweb aanbiedt.
Dark Web
Internationale onderzoeken bevestigen dat steeds meer verdovende middelen worden verhandeld via illegale marktplaatsen op het Dark Web. Aanbieders (vendors) krijgen de gelegenheid op het Dark Web hun waar anoniem aan te bieden en kopers kunnen er laagdrempelig en anoniem kopen. Nederland is de grootste afzender van MDMA en XTC naar landen in de hele wereld. Criminelen misbruiken het reguliere bezorgproces van brieven en pakketten voor hun handel in verdovende middelen.
P2it
Politie, Openbaar Ministerie en PostNL hebben de handen ineen geslagen in de strijd tegen de handel in verdovende middelen via postpakketten. Het gespecialiseerde Post/Pakket Interventie Team (P2it) voert controles uit. Sinds haar oprichting zijn er ruim 125 controles uitgevoerd waarbij een grote hoeveelheid harddrugs in beslag is genomen.
Het P2it bestaat uit 20 politiemensen van de Dienst Infra van de Landelijke Eenheid en staat onder gezag van het Landelijk Parket. Er wordt nauw samengewerkt met PostNL. PostNL laat drugshonden controles uitvoeren in centra waar postpakketten worden gedistribueerd. Zodra een hond ‘aanslaat’ bij een postpakket, wordt het pakket uit het distributieproces gehaald en ongeopend aan de politie overhandigd. PostNL mag, vanwege het zogeheten briefgeheim, zelf geen pakketten openen.
Verdachte postpakketten openen
Na toestemming van de rechter-commissaris en in aanwezigheid van een Officier van Justitie worden verdachte postpakketten geopend. Wanneer daadwerkelijk verdovende middelen worden aangetroffen, stelt de politie een onderzoek in om bij de afzender uit te komen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van klassiek recherchewerk, zoals het nalopen van sporen die worden aangetroffen in en op de pakketten, camerabeelden, track & trace etc.
Vervolgens kan ook de herkomst van de verdovende middelen, zoals de (online) plaats waar zij zijn verhandeld, worden achterhaald evenals de vendor.
Samenwerking
PostNL is als eerste postbedrijf in Nederland de samenwerking aangegaan met de opsporingsinstantie.
Politie en OM onderzoeken de mogelijkheden om ook met andere (post- en) pakketbedrijven en –diensten de krachten te bundelen. Om zo de publiek-private samenwerking uit te breiden.
In andere onderzoeken wordt nauw samengewerkt met de Douane, Transport en Logistiek Nederland en de Koninklijke Marechaussee.