Eis 3,5 jaar cel en taakstraf in witwasonderzoek

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft aan het einde van de middag in een witwasonderzoek een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist tegen een 50-jarige man uit Amsterdam. Zijn 33-jarige partner hoorde in de rechtbank Overijssel 240 uur taakstraf tegen haar eisen en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van 2 jaar.

De officier van justitie acht bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het meermalen plegen van witwassen en aan drugs- en wapenbezit.

Volgens het OM kan worden bewezen dat de vrouw zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van het geld dat is aangetroffen in de woning. Maar ook aan het bezit van de drugs op het adres.

JIT

Het witwasonderzoek komt voort uit een zogeheten Joint Investigation Team (JIT), een internationaal onderzoeksteam. Het gaat in dit geval om een samenwerking tussen België, Frankrijk en Nederland. Dit JIT ziet op een criminele organisatie die zicht bezighoudt met contante geldtransporten en het witwassen op grote schaal. Een deel van de geldtransporten loopt via België naar Nederland.

Door in een JIT samen te werken met verschillende landen, kunnen stukken over en weer uitgewisseld worden en gebruikt worden in het strafrechtelijk dossier . Hiervoor is dan niet telkens een rechtshulpverzoek nodig.

Geldkoerier

Op basis van informatie over een geldkoerier die Nederland op 5 september 2016 ontving van de Belgische autoriteiten, is het balletje gaan rollen. Het onderzoeksteam volgde de reisbewegingen van deze koerier en kreeg zicht op verschillende geldtransporten. In drie gevallen kon een link gelegd worden met een concreet adres.

Eén van die adressen is de woning van verdachten in Amsterdam. Een observatieteam van de politie heeft op 19 september 2016 waargenomen dat de mannelijke bewoner een plastic zak met, zo blijkt later, geld in ontvangst neemt van de geldkoerier. Uit onderzoek is gebleken dat erin totaal 195.000 euro is verworven en voorhanden is geweest.

Baby-uzi en 72.000 euro

België, Frankrijk en Nederland hebben op 21 november 2016 een gezamenlijke actiedag gehouden. In Nederland zijn drie adressen doorzocht, in Amsterdam, Aalsmeer en Rijswijk.

In de woning van verdachten in Amsterdam zijn onder meer 72.000 euro in contanten aangetroffen. Het waren coupures uiteenlopend van 50 tot 500 euro. Ook heeft de politie er 1 kilo cocaïne aangetroffen. In een slaapkamerkast is een geldtelmachine gevonden en onder een bed, tussen het beddengoed, een koeltas. Daarin zat een pistoolmitrailleur en een patroonmagazijn met acht patronen.

Een andere opvallende vondst in de woning is een notitieboekje met de namen van containerschepen en haventerminals die worden gebruikt op de vaarroute tussen Zuid-Amerika en Europa.

Minimaal inkomen

Uit financieel onderzoek is gebleken dat de mannelijke verdachte per 2010 een minimaal inkomen heeft en niet kan beschikken over eigen vermogen. Over zijn partner zijn geen inkomens- of vermogensgegevens bekend. Er is dus amper bestedingsruimte op de lopende rekeningen. Omdat contante opnames niet mogelijk zijn en ook niet hebben plaatsgevonden, is het zeer waarschijnlijk dat het in de woning aangetroffen geldbedrag een illegale herkomst heeft.

Bekende van justitie

De Amsterdammer is een bekende van justitie. Hij betaalde in 2015 al eens een transactie voor witwassen. Dat gebeurde nadat er in een door hem bestuurde en op zijn naam staande auto een geldbedrag van 80.745 euro werd aangetroffen.

De combinatie van geld, een geldtelmachine, wapens en drugs zien OM en politie vaker bij georganiseerde drugshandel. De bevindingen kunnen naar het oordeel van het OM dan ook niet los van elkaar worden gezien. In hoeverre de vrouwelijke verdachte betrokken is geweest bij de handel en wandel van haar partner is, volgens de zaaksofficier van justitie, niet duidelijk. Wel staat vast dat zij wetenschap had van het geld dat in de woning lag. Dit is immers op haar aanwijzingen aangetroffen.

Uitspraak

De rechter doet op 30 mei uitspraak in de zaak.