Leveranciers van crypto gsm´s langer vast

De twee mannen die dinsdag 9 mei zijn aangehouden voor het leveren van versleutelde gsm’s en diensten aan criminelen, blijven langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam zojuist besloten. De 51-jarige man uit Huizen en 66-jarige man uit Amsterdam zijn hoofdverdachten in witwasonderzoek 26Sassenheim.

PGP Safe

Het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket is in mei 2015 witwasonderzoek 26Sassenheim gestart. De twee hoofdverdachten in het onderzoek boden hun vooral criminele klanten producten en diensten aan. Het tweetal leverde, onder de merknaam ‘PGP Safe’, ‘crypto-gsm’s’: geprepareerde BlackBerry of Android smartphones waarmee alleen versleuteld kan worden gecommuniceerd.

Deze telefoons verkochten de mannen voor gemiddeld 1200 euro per stuk. De transacties vonden meestal plaats via cashbetalingen op de openbare weg. Het OM verdenkt de beide mannen ervan de opbrengsten uit hun handel te hebben witgewassen.

Miljoenen euro’s

Politie en Landelijk Parket hielden dinsdag, in samenwerking met FIOD en Functioneel Parket, een actiedag. Zij hielden doorzoekingen in de Noord-Hollandse gemeenten Amsterdam, Huizen, Koggenland en Zandvoort en in het Flevolandse Almere en Zeewolde. Er is dinsdag in totaal rond de twee miljoen euro cash geld in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op twee miljoenenpanden, een woonboerderij in Berkhout en een grachtenpand in Amsterdam. Daarnaast zijn dertien voertuigen afgepakt en afgesleept, waaronder enkele luxe modellen van Mercedes, Porsche en Audi. Ook zijn er honderden versleutelde mobieltjes en sim-kaartjes aangetroffen en in beslag genomen.

Waarschuwing

Potentiële gebruikers van mobieltjes en diensten van PGP Safe ontvingen op de actiedag van politie en justitie een berichtje. Daarvan ging de waarschuwing uit de er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de aanbieders van PGP Safe en de eindgebruikers van de BlackBerry en Android systemen.

Met het bericht roepen politie en OM bovendien verschoningsgerechtigden op zich te melden, mochten zij ook gebruik maken van het product. Daarbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld advocaten en journalisten. Vervolgens wordt onderzocht of die gebruikers daadwerkelijk onder het verschoningsrecht vallen.

Familie

Een 34-jarige man uit Amsterdam en een 24-jarige man uit Almere die tijdens de politieactie dinsdag ook in de kraag zijn gevat, worden niet voorgeleid bij de rechter-commissaris. Zij blijven wel verdachten in de zaak. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij meewerkten in het bedrijf van hun familieleden, de twee hoofdverdachten.