Eis: 27 maanden tegen duo in onderzoek productie synthetische drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in ’s-Hertogenbosch tegen twee verdachten van overtreding van de Opiumwet en de Wet voorkoming misbruik chemicaliën 27 maanden gevangenisstraf geëist. Het gaat om een 32-jarige man uit Sittard en een 41-jarige man uit Kerkrade.

Van die 27 maanden zijn er 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook eist het OM een verbeurdverklaring van het voertuig waarin de twee Limburgers reden.

Het duo is het voorhanden hebben van chemicaliën en hardware voor de productie van synthetische drugs ten laste gelegd.

Penetrante lucht

Het Landelijk Parket van het OM is een onderzoek gestart op 1 september 2015. Aanleiding was informatie van het Team Criminele Inlichtingen, dat er een penetrante chemische lucht hing rond een pand in het Limburgse Brunssum.

Het onderzoek valt onder de noemer van Intensivering Zuid. Dat is de, sinds oktober 2014 geïntensiveerde, integrale overheidsaanpak van de ondermijnende georganiseerde hennepteelt en de productie van synthetische drugs in Zeeland, Brabant en Limburg.

Aanhouding

Op 1 september vorig jaar nam de politie tijdens een observatie bij het genoemde pand in Brunssum inderdaad een penetrante chemische lucht waar. Ook werd gezien hoe een personenauto het perceel opreed en enkele uren later weer vertrok.

Na een korte achtervolging is het voertuig bij een garagebox in Heerlen tot stoppen gemaand waarna de twee inzittenden zijn aangehouden. Beiden roken op het moment van hun aanhouding sterk naar de chemische lucht, die vrijkomt bij de productie van synthetische drugs.

Recept

Bij de ene verdachte is een sleutel aangetroffen van het pand in Brunssum. De ander droeg notities bij zich met het recept om Apaan om te zetten naar BMK en BMK naar amfetamine. In de personenauto vond de politie een sleutelbos met sleutel van de garagebox. In die box zijn twee mobieltjes, een rijbewijs van een van beide verdachten en een kentekenbewijs van een motorfiets aangetroffen.

Drugslab

Politiemedewerkers stuitten in het pand in Brunssum op een productieplaats voor synthetische drugs. In het drugslab stond een opstelling voor de omzetting van apaan naar BMK en een opstelling voor de productie van amfetamine uit BMK. Tevens zijn er onder meer zoutzuur en mierenzuur en dopvaten en een jerrycan met 1125 liter formamide aangetroffen. Alles is in beslag genomen.

De rechtbank doet uitspraak op 17 maart om 13.00 uur.