OM eist celstraffen voor mensensmokkel Syriërs
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanmiddag bij de rechtbank Zwolle tegen twee verdachten gevangenisstraffen van 42 en 30 maanden én een geldboete van 2000 euro geëist voor het smokkelen van Syrische asielzoekers.
Zes maanden van de geëiste straf kan voorwaardelijk zijn en dient volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket als stok achter de deur.
De twee mannen uit Zaandam en Leeuwarden stonden terecht voor het smokkelen van 7 volwassen en 8 minderjarige Syriërs naar Nederland. De vluchtelingen werden in juni 2014 met twee busjes vanuit Milaan naar Nederland gebracht en bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel op straat gezet. De vluchtelingen betaalden voor dit deel van de reis in totaal meer dan 4500 euro.
Familieleden
De man uit Zaandam moest zich ook verantwoorden voor de smokkel van vier andere Syriërs, onder wie enkele familieleden. Uit het onderzoek door de Koninklijke Marechaussee was naar voren gekomen dat hij telefonische contacten onderhield met Syrië en Italië.
De mensen die gesmokkeld werden kregen van een reisagent in Libië al het telefoonnummer van de verdachte in Nederland. Dat nummer moesten ze bellen wanneer ze in Milaan waren aangekomen. Tijdens de reis naar Nederland mocht onderweg niet worden gestopt en moesten de gordijntjes van de busjes gesloten blijven.
Volgens de officier van justitie hebben de verdachten bijgedragen aan de instandhouding van het illegale circuit en hebben zij het asielbeleid van de Nederlandse overheid, om een gereguleerd immigratiebeleid te voeren, doorkruist. “Bovendien hebben ze voor eigen gewin gebruik gemaakt van de kwetsbare positie van vluchtelingen door veel geld te vragen voor hun diensten”.
De officier onderstreept dat het bij de bestrijding van mensensmokkel uitdrukkelijk niet gaat om het voorkomen dat vluchtelingen ons land bereiken. “Het optreden van de overheid richt zich op de personen die deze vlucht faciliteren en daarbij vaak mensonterend te werk gaan en/of daar grof geld aan verdienen”.
Het OM heeft de rechtbank ook gevraagd om een bedrag van 16.750 euro, dat was aangetroffen in de woning van de verdachte in Zaandam, verbeurd te verklaren.
De rechtbank doet uitspraak op 26 januari.