Boete voor nalatigheid werkgever
Het is dinsdag 4 juli 2023 wanneer een 16-jarige jongen, tijdens zijn vakantiebaantje, door een lichtkoepel van ruim 8 meter hoogte valt en op een betonnen vloer terecht komt. Hij raakte daarbij zwaar gewond en wekenlang werd voor zijn leven gevreesd. Vandaag heeft zijn toenmalig werkgever zich verantwoord voor de rechtbank Overijssel. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt het bedrijf het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet evenals het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.
De jongen heeft net zijn eindexamen HAVO achter de rug. Samen met een vriend doet hij vakantiewerk bij een opslagbedrijf. Op basis van een 0-urencontract doen ze daar klusjes zoals tuinonderhoud. Die bewuste dinsdag maken de beide jongens, net als de vrijdag daarvoor, afvoerputjes schoon op het dak van een loods. Niet bekend is wat er precies gebeurde maar op enig moment is een van de jongens door een lichtkoepel gevallen en van ruim 8 meter hoogte op de betonnen vloer van de loods terechtgekomen waarbij hij zwaar gewond raakte. Die dag is niet alleen zijn leven maar ook het leven zijn ouders en broertje volledig veranderd. De ouders hebben wekenlang op de IC doorgebracht in de vrees dat de jongen het niet zou overleven en dat is voor hen zeer traumatisch geweest. De jongen hééft het overleefd, maar hij is er nog lang niet, het is maar de vraag of en hoe het hersenletsel zich zal herstellen. Het ongeval heeft enorme gevolgen gehad voor dit gezin.
Maatregelen treffen om werknemers veilig te kunnen laten werken
Deze zaak gaat alleen over de betreffende jongen, maar de officier merkt op dat hij niet de enige minderjarige was die daar in die dagen onder onveilige omstandigheden werkzaamheden verrichtte. Volgens het OM is er bij het bedrijf veel te gemakkelijk gedacht over een klus die op het dak moest gebeuren. “Men vond dat een “mooie” klus voor die twee jongens. Maar het was gewoon een heel onveilige situatie, zo hoog op dat dak, zonder instructies, zonder valbeveiliging. Die jongens hadden onder die omstandigheden helemaal niet het dak op gemogen.”, aldus de officier. Een werkgever moet volgens haar alle maatregelen treffen om zijn werknemers veilig te kunnen laten werken en al helemaal als het gaat om minderjarige werknemers. In dit geval is het bedrijf ernstig nalatig geweest.
Waarschuwing richting werkgevers
De officier zegt zich te beseffen dat niemand dit ongeval heeft gewild, maar dat dit ongeval nooit had mogen gebeuren. Deze rechtszaak zal de gevolgen van dit ongeval voor de jongen en zijn familie niet wegnemen. Behalve dat het OM vindt dat aan het bedrijf een strafrechtelijk verwijt valt te maken dat niet onbestraft kan blijven, dient deze zaak ook als waarschuwing. Een waarschuwing die zich richt tot alle werkgevers: zorg dat je werknemers te allen tijde veilig werken en al helemaal als het om jeugdige werknemers gaat.
Strafeis
De officier sluit af met de woorden: “Ik heb het vaker gezegd vandaag en ik herhaal het: een ongeval als dit mag niet gebeuren en hoeft ook niet te gebeuren als de regelgeving van de Arbowet maar wordt nageleefd. Die regels zijn er niet voor niets.” Het bedrijf heeft goed meegewerkt aan het onderzoek en heeft direct maatregelen getroffen. Zo zijn er kort na het ongeval ankerpunten geplaatst om aangelijnd te kunnen werken en zijn alle lichtkoepels vervangen.
Om het belang van het inventariseren van gevaar, het treffen van maatregelen, het instrueren van werknemers en het houden van toezicht op het naleven van regels te benadrukken, vindt de officier in dit geval een deels voorwaardelijke geldboete van 45.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaren op zijn plaats.
De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.