OM eist forse taakstraf voor verdachten dodelijk vuurwerkongeval Ridderkerk
Op 18 december 2022 kwam een 24-jarige man om het leven als gevolg van een ontploffing van een shell, ook wel bekend als mortierbom. Zowel tegen de man die het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt van het aansteken als tegen de man die het OM verdenkt van leveren van het vuurwerk is vandaag een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.
In het bijzijn van familie en vrienden gingen verdachte en slachtoffer op 17 december 2022 vuurwerk afsteken. Zij hadden een lanceerbuis ingegraven om zo het vuurwerk de lucht in te schieten. Als de shell wordt aangestoken, bevindt het slachtoffer zich nog bij de lanceerbuis. De shell ontploft in of tegen het gezicht van het slachtoffer, met fatale gevolgen.
Ontploffing shell met dood tot gevolg
Aan de 30-jarige man uit Alblasserdam die het vuurwerk aanstak wordt het opzettelijk veroorzaken van een ontploffing verweten, terwijl daarvan levensgevaar voor een ander te duchten was en het ook tot de dood heeft geleid. Subsidiair wordt hem dood door schuld verweten. Ook wordt hem het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk verweten. Het OM eist tegen deze man een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar.
De 29-jarige Alblasserdammer die het vuurwerk zou hebben verkocht wordt het ter beschikking stellen van professioneel vuurwerk aan een particulier verweten. Dat is een overtreding van het vuurwerkbesluit. Ook wordt aan deze verdachte verweten dat hij niet gewaarschuwd heeft voor de gevaren van dit vuurwerk met het overlijden tot gevolg. Gelet op de ernst van de feiten en de gevolgen die dit heeft gehad, vindt de officier een forse taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden op zijn plaats.
Diepe wonden
“Het is duidelijk dat dit dodelijke en tragische vuurwerkincident diepe wonden heeft geslagen”, vertelde de officier tijdens de zitting. “Het gaat om ernstige feiten. Tegelijkertijd is duidelijk dat niemand, ook verdachten niet, dit gevolg heeft gewild.”
Gevaar professioneel vuurwerk
Dat professioneel vuurwerk, zoals shells, gevaarlijk zijn is inmiddels een feit van algemene bekendheid. Daarom is de productie, het in de handel brengen en het bezit en gebruik ervan aan zeer strenge regels gebonden. Shells vallen onder de categorie vuurwerk die is ingedeeld in categorie F4. Het behoort tot de gevaarlijkste categorie vuurwerk en om die reden mag het alleen in bezit zijn van en gebruikt worden door personen met gespecialiseerde kennis. Om diezelfde reden mag het ook alleen tot ontbranding worden gebracht wanneer er wordt voldaan aan strenge veiligheidseisen en veiligheidsafstanden en als daarvoor een vergunning is verleend.
Hoe doe ik melding van illegaal vuurwerk?
Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld?
- Meld dit bij de politie 0900-8844.
- Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000