Celstraffen geëist voor uitbuiting bij champignonkwekerij
Vandaag ging het op de rechtbank in Den Bosch over uitbuiting. Uitbuiting van een kwetsbare werknemer binnen een familiebedrijf, een champignonkwekerij. Drie verdachten, twee mannen en een vrouw, evenals het bedrijf, moesten zich verantwoorden voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben verdachten zich in de periode van 10 jaar schuldig gemaakt aan het uitbuiten van deze kwetsbare werknemer in hun champignonkwekerij.
Druk op slachtoffer viel hem zwaar
Verdachten hebben volgens de officier het slachtoffer jaar in jaar uit 6 dagen in de week tot hun beschikking gehad. Zij zouden het slachtoffer bewust van een 32-urig contract naar een 0-urencontract bewogen hebben, waarbij het aantal te werken uren per week hetzelfde bleef of opliep naar meer dan 32 uur, welke vervolgens niet werden uitbetaald. Geen vakantiegeld en geen reiskosten. De werkzaamheden betroffen alle door verdachten te bepalen klussen, waarbij het slachtoffer niet altijd de opdracht begreep of zonder bescherming werkte. Als het slachtoffer door tergen en treiteren wegliep werd hij teruggehaald om weer te werken of werd zijn auto geblokkeerd waardoor hij niet weg kon. De druk op het slachtoffer om te presteren viel hem volgens de officier zwaar. “Hij werkte al zo lang voor het bedrijf en door zijn kwetsbaarheid was het voor hem moeilijk zijn grenzen aan te geven. Zo verzandde hij in een ongezonde afhankelijkheidsrelatie.”, aldus de officier.
Ernst van de feiten
Met hun handelen bespaarden verdachten kosten en konden zij hun concurrentiepositie verbeteren. Verdachten hebben op deze wijze op grove wijze misbruik gemaakt van hun overwicht als werkgevers.
Kwetsbare mensen horen beschermd te worden in onze maatschappij en niet als moderne slaven te worden ingezet. Het gaat om minachting voor het leven van een mens. Het is een feit van algemene bekendheid dat slachtoffers lang last zullen houden van hetgeen hen gedurende de uitbuitingsperiode is overkomen. Voor dit slachtoffer betekent het heel veel verloren jaren van werkplezier.
Strafeisen
“Wij kunnen ons er geen voorstelling van maken dat je, als slachtoffer, zo bang bent dat je door manipulatie iedere dag terugkeert naar je werkgever. Dat is eenzaam, ook als je als kwetsbare thuis woont bij je ouders. Voor dit en al het eerder genoemde leed past geen andere straf dan een gevangenisstraf.”, aldus de officier.
Twee van de drie verdachten hoorden een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 2 jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. Tegen de derde verdachte eiste de officier een gevangenisstraf van 2 jaar. Tegen het bedrijf werd een geldboete van 80.000 euro waarvan 40.000 euro voorwaardelijk geëist.
Daarnaast werd een vordering benadeelde partij gedaan waarbij het slachtoffer een fors bedrag van verdachten vordert voor gederfde inkomsten, reiskostenvergoeding, vakantiegeld en immateriële schade.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.