OM grotendeels tevreden over vonnissen in online gokkenzaak

De rechtbank Den Bosch heeft donderdag dertien bedrijven en vijftien personen veroordeeld in een grootschalig onderzoek naar het illegaal aanbieden van kansspelen in Nederland. Volgens de rechtbank waren de verdachten door de overheid meerdere keren gewaarschuwd, en hadden ze bovendien geprobeerd te verhullen dat zij zich met deze illegale praktijken bezighielden. Daarnaast hebben ze de opbrengsten witgewassen. De officieren van justitie van het Landelijk en Functioneel Parket zijn tevreden dat de rechtbank in Den Bosch duidelijk maakt dat online aanbieden van kansspelen strafbaar is. De rechtbank veroordeelde de bedrijven tot boetes tot 20.000 euro. De vijftien personen kregen straffen tot 2 jaar, boetes tot 100.000 euro, taakstraffen en een enkel beroepsverbod opgelegd. De veroordelingen waren voor overtreding van de wet op de Kansspelen, witwassen, deelname aan en leidinggeven aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte.

Het Openbaar Ministerie, in een gezamenlijk onderzoek van Landelijk Parket en Functioneel Parket, had in oktober straffen tot 4 jaar (1 jaar voorwaardelijk) geëist tegen de bedrijven en achttien personen. Drie mensen werden donderdag geheel vrijgesproken. Onder hen een advocaat die de organisatoren van de gokspelen geadviseerd zou hebben.

De officier van justitie bestudeert verder de uitvoerige vonnissen en beraadt zich op hoger beroep, bijvoorbeeld in die zaken waarbij mensen zijn vrijgesproken.

Omzet van 105 miljoen

De eerste illegale spellen werden aangeboden in 2004. Ondanks invallen van politie, OM en de Kansspelautoriteit zijn enkele verdachten doorgegaan tot 2014, zo is uit het onderzoek gebleken. Met de spellen was in al die jaren een omzet gemoeid van ongeveer 105 miljoen euro. Vooral om de Nederlandse overheid en Belastingdienst te misleiden, werd op papier een aantal bedrijven in het buitenland opgetuigd. Daar zouden zogenaamd de bedrijven en personen achter de goksites zijn gevestigd. Drie van de verdachten worden aangemerkt als leidinggevenden van de criminele organisatie die de kansspelen exploiteerde. De andere veroordeelden zijn werknemers, familieleden, en twee adviseurs: een belastingadviseur en de directeur van een financiële instelling. Zij mogen beiden drie jaar lang hun beroep niet meer uitoefenen.

Ontneming

Tegen twintig van de in totaal 31 verdachte personen en bedrijven hebben de officieren van justitie een ontnemingsvordering aangekondigd. Dat een aantal van de verdachten miljoenen hebben verdiend aan de constructie bleek al toen de hoofdverdachten werden aangehouden in 2013. Destijds werd op luxegoederen, zo’n 80 woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Duitsland en Spanje beslag gelegd. Ook werd beslag gelegd op meer dan 100 bankrekeningen.