Tot 12 maanden cel geëist voor uitbuiting en tewerkstellen illegalen in wasserij
Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank te Amsterdam tot 12 maanden gevangenisstraf geëist tegen een hoofdverdachte en een medeverdachte voor het uitbuiten en tewerkstellen van illegalen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de hoofdverdachte diverse illegale werknemers onder erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld in zijn wasserijen in Amsterdam en Doetinchem. De medeverdachte was betrokken bij het tewerkstellen van de illegalen bij de wasserij in Amsterdam.
Volgens de officier van justitie heeft de hoofdverdachte, enkel ten behoeve van zichzelf, immers het leverde hem financieel voordeel, mensen tewerkgesteld onder levensgevaarlijke omstandigheden. Zo werd er gewerkt met hete onderdelen zonder beschermende kleding en zonder schoeisel en stond er water onder een stoomketel in de buurt van onderdelen die onder stroom staan (elektrocutiegevaar).
Doordat de werknemers veelal illegaal waren en voor hun bestaan afhankelijk waren van het inkomen en de slaapplaats in de wasserij van de hoofdverdachte moesten zij wel instemmen met de volstrekt onaanvaardbare en soms ronduit gevaarlijke werkomstandigheden, de lange werkdagen, het beperkte loon (dat deels werd ingehouden) en de bedreigingen en intimidatie. De lange werkdagen bestonden uit het doorwerken in de nacht om op die manier de was tijdig bij alle klanten –voornamelijk hotels – terug te brengen. De werkomstandigheden waren zo onveilig dat de Inspectie Sociale zaken en Werkgelegenheid tijdens het onderzoek ter plekke besloot dat er niet verder gewerkt mocht worden totdat het bedrijf weer veilig was voor werknemers om op een verantwoordelijke en veilige manier te werken. Verdachte wist dat hij werkte met illegalen die geen enkele manier hadden om zich te verzetten tegen deze werkomstandigheden. Verdachte heeft op schandelijke wijze van deze uitzichtloosheid en afhankelijkheid misbruik gemaakt.
De handelingen van verdachten hadden volgens de officier maar een doel: zo veel mogelijk omzet draaien voor zo weinig mogelijk kosten. Door de was door illegalen te laten doen die onder het minimumuurloon betaald werden, is niet alleen enorm op de netto loonkosten bespaard, maar werden daarnaast geen heffingen, premies en dergelijke afgedragen.
Strafmaat
Arbeidsuitbuiting is een zeer ernstig feit. Met elkaar hebben we afgesproken wie in Nederland mag verblijven en wie niet. Door mensen die niet rechtmatig in Nederland verblijven toch een inkomen en een verblijfplaats te verschaffen wordt dit beleid ondermijnd. Daarmee neemt het draagvlak voor dit beleid in Nederland af. Door het meewerken aan het tewerkstellen en uitbuiten van illegalen hebben verdachten zich schuldig gemaakt aan concurrentievervalsing. De officier neemt het de verdachten dan ook ernstig kwalijk dat zij het hiermee voor alle bedrijven die het wel netjes willen doen onmogelijk hebben gemaakt te concurreren.
Gezien de ernst van deze feiten vindt zij een eis van 12 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de hoofdverdachte op zijn plaats. Tegen de medeverdachte eiste zij een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.
Ontneming
Ook kondigde de officier een ontnemingsvordering tegen de hoofdverdachte aan. De enige drijfveer van de hoofdverdachte is geldelijk gewin geweest: over de ruggen van illegalen heeft hij geld verdiend, de daadwerkelijke kosten die hij zou hebben gemaakt, zoals voor een behoorlijk werkklimaat en voor een fatsoenlijke betaling van personeel heeft hij daarmee uitgespaard. Misdaad mag niet lonen.