Straffen geëist voor uitbuiting Chinese kok

Het Functioneel Parket heeft vandaag werkstraffen tot 220 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van 6 maanden geëist tegen twee verdachten van mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Het OM verdenkt de twee verdachten, een man en een vrouw, ervan hun kok, die zij uit China hebben laten komen om in hun Chinese restaurant in Helmond te laten werken, maanden lang te hebben uitgebuit.

Het slachtoffer was via een detacheringsbureau voor Chinese koks door de verdachten naar Nederland gehaald. Hij had zelf zijn reis betaald. Volgens de officier waren hem mooie arbeidsvoorwaarden voorgehouden maar in werkelijkheid moest hij veel langer werken tegen een veel lager loon dan was afgesproken. Zo ontving hij 500 euro voor een werkweek van ruim 60 uur. Hij werd financieel afhankelijk gemaakt doordat de verdachten zijn bankpasje en zijn zorgpas achter hielden. Ook werd hij beperkt in zijn bewegingsvrijheid door een alarm op zijn slaapplek boven het restaurant wat na sluitingstijd van het restaurant werd ingesteld. Hij kon hierdoor het pand niet verlaten zonder toestemming van verdachten die als enige de code kenden. Resterend loon van de rekening van het slachtoffer werd door verdachten aangewend voor privé bestedingen.

Strafmaat

“Het slachtoffer heeft over een periode van ongeveer 13 maanden langdurig gewerkt onder slechte werkomstandigheden, lange arbeidstijden en tegen een beduidend lager loon dan wettelijk is toegestaan. Hij werd in zijn bewegingsvrijheid beperkt en had weinig tot geen mogelijkheden om aan de uitbuitingsituatie te ontsnappen, vanwege onder meer een afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van verdachten zoals het achterhouden van bank-en zorgpas. Het misleiden en voorspiegelen van betere arbeidsvoorwaarden maakten dat het slachtoffer van China - met achterlating van zijn gezin - naar Nederland kwam. Al met al betreft het een ernstig feit. “, aldus de officier. Een werkstraf van 220 uur met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een proeftijd van 3 jaar en een werkstraf van 120 uur met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een proeftijd van 3 jaar zijn volgens de officier voor verdachten dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Arbeidsuitbuiting

Arbeidsuitbuiting is een vorm van moderne slavernij en maakt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers. Er is sprake van geschonden vertrouwen, machtsmisbruik, schaamte, angst, stress, en lichamelijke en geestelijke uitputting waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Ook het bedrijfsleven loopt schade op van arbeidsuitbuiting. Het leidt tot verstoring van de arbeidsmarkt en ondermijning van bedrijfstakken. Daarom treden de directie Opsporing van de Inspectie SZW en het Functioneel Parket hier tegen op.