Gevangenisstraffen tot 4,5 jaar voor arbeidsuitbuiting bij champignonkwekerij

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Roermond gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen 7 verdachten die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) van medio 2009 tot medio 2012 schuldig hebben gemaakt aan arbeidsuitbuiting van voornamelijk Poolse pluksters en valsheid in geschrifte bij champignonkwekerij Prime Champ Production BV (Prime Champ). Vandaag was de eerste van de vijf geplande zittingsdagen waarop de directeur van de champignonkwekerij, vier werknemers die op sleutelposities hebben gefunctioneerd en een externe zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek naar de champignonkwekerij werd gestart door de directie Opsporing van de Inspectie SZW na meerdere meldingen over de vele Poolse pluksters die er werkzaam waren onder bedenkelijke omstandigheden. Uit het onderzoek bleek dat het aanstaande Poolse plukpersoneel via wervingskantoren in Polen met behulp van een wervingsfolder van Prime Champ werd misleid als het gaat om huisvesting, werktijden, verloning en arbeidsomstandigheden. Vervolgens werden zij met een pendelbus naar Nederland gebracht. De kosten hiervan werden van hun loon ingehouden. In Nederland werden de pluksters gezamenlijk gehuisvest in diverse bedrijfswoningen. Er was sprake van extreem lange werkdagen, slechte arbeidsomstandigheden en er werden onredelijk hoge eisen gesteld aan het aantal kilo’s champignons dat per dag moest worden geplukt waardoor het verdienen van een minimumloon onmogelijk was. Uit getuigenverklaringen blijkt dat pluksters flauw vielen door vermoeidheid, warmte, gebruik van gevaarlijke stoffen en ondeugdelijke arbeidsmiddelen zoals een platform of lift. De negatieve, autoritaire en bevelende stijl van leidinggeven en het ontbreken van overleg met de pluksters over werk- en rusttijden maakte de omstandigheden volgens de officier van justitie nog slechter. Dit alles ging gepaard met een valse bedrijfsadministratie (afromen van geklokte uren in tijdregistratiesysteem) en valse salarisspecificaties.

Strafmaat

“Het gaat in deze zaak om een duurzaam en professioneel georganiseerd samenwerkingsverband van personen en bedrijven die op grote schaal moedwillig kwetsbare Poolse vrouwen uitbuit met de inzet van een groot aantal middelen. Het proces was zo ingericht dat men het naar de overheid en de omgeving deed voorkomen alsof het allemaal geweldig geregeld was en het bedrijf de verplichtingen die op haar rusten voorbeeldig vervulde. De aard, ernst, duur, omvang en gevolgen rechtvaardigt voor de verdachten een gevangenisstraf.”, aldus de officier.

Tegen de directeur, de grote baas van Prime Champ, eiste zij een gevangenisstraf van 4,5 jaar en een beroepsverbod voor de duur van 5 jaar. Tegen twee verdachten, de verantwoordelijke voor werving en begeleiding van personeel en een bemiddelaar die tevens verantwoordelijk was voor de planning en het verlof, eiste zij 30 maanden gevangenisstraf. Tegen de controller eiste zij 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar. Een tweede bemiddelaar die tevens verantwoordelijk was voor de ontvangst van nieuw personeel hoorde 21 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de softwareontwikkelaar (externe) van o.a. het tijd- en kiloregistratiesysteem eiste de officier van justitie een werkstraf van 240 uur (of 120 dagen gevangenisstraf) en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden tegen zich eisen.

Tegen Prime Champ Production BV eist zij een geldboete van € 150.000,- onvoorwaardelijk. De ontnemingsvordering zal na de strafzaak worden behandeld.

De rechtbank doet op 10 november 2016 om 13.30 uur uitspraak.

Arbeidsuitbuiting

Arbeidsuitbuiting is een vorm van moderne slavernij en maakt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers. Er is sprake van geschonden vertrouwen, machtsmisbruik, schaamte, angst, stress, en lichamelijke en geestelijke uitputting waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Ook het bedrijfsleven loopt schade op van arbeidsuitbuiting. Het leidt tot verstoring van de arbeidsmarkt en ondermijning van bedrijfstakken. Daarom treden de directie Opsporing van de Inspectie SZW en het Functioneel Parket hier tegen op.