Jarenlange celstraffen geëist voor handel in cocaïne en ketamine en witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda eist tegen elf verdachten uit onder meer Steenbergen, De Heen, Goes en Spijkenisse celstraffen tot bijna elf jaar voor grootschalige invoer van verdovende middelen en witwassen. “De verdachten hebben bij het plegen van de feiten puur uit winstbejag gehandeld”, zei de officier van justitie.
Onderzoek Pamukkale begon in november 2022 op basis van TCI-informatie over een vader en zoon uit Steenbergen die zich met anderen zouden bezighouden met import van grote hoeveelheden cocaïne en witwassen van de opbrengsten.
Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten gebruikmaakten van Exclu, een versleutelde berichtenservice. Nadat die communicatiedienst in 2022 werd gekraakt, konden steeds meer verdachten worden geïdentificeerd.
Uit de onderschepte chats bleek dat twaalf verdachten in wisselende samenstellingen honderden kilo’s cocaïne (en later ketamine) verhandelden en grote sommen geld aan elkaar overdroegen. In de onderlinge gesprekken werd gesproken over bedragen van 21.000 euro, 450.000 euro, oplopend tot 1000.000 euro.
De meeste verdachten konden worden gearresteerd en bij doorzoekingen in Steenbergen, De Heen en Spijkenisse stuitte de politie op forse hoeveelheden contant geld, variërend van 10.020 euro tot 1.075.740 euro.
Duidelijke rolverdeling
Volgens het Openbaar Ministerie bestond er binnen de organisatie een duidelijke rolverdeling. Met de 52-jarige verdachte uit Steenbergen als leider en zijn 25-jarige zoon als evenknie. Samen hadden zij een sturende rol. Twee andere verdachten volgden daar in hiërarchisch opzicht kort achter, de rest was actief als hulpkracht, bijvoorbeeld bij het transporteren van de drugs.
“Het is bekend dat het gebruik van cocaïne en ook ketamine grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor de gebruikers ervan. Het gebruik van deze middelen kan leiden tot veelal geestelijke verslaving”, sprak de officier van justitie.
“Het bestrijden van de criminaliteit die hiermee gepaard gaan legt een grote druk op de capaciteit bij politie en justitie, maar ook bij verslavingsklinieken en ziekenhuizen, waar jonge gebruikers met gezondheidsproblemen aankloppen. Geen van de verdachten heeft zich iets aangetrokken van al deze gevolgen en maatschappelijke belangen.”
De zaak tegen de 52-jarige – en voortvluchtige - verdachte uit Steenbergen zal op een later moment inhoudelijk worden behandeld. Vermoedelijk op 14 en 15 januari 2025.
Overzicht van strafeisen:
Man (25) uit Steenbergen: Gevangenisstraf van 10 jaar en 8 maanden
Man (56) uit De Heen: Gevangenisstraf van 9 jaar
Man (25) uit Dinteloord: Gevangenisstraf van 9 jaar
Man (27) uit Goes: Gevangenisstraf van 6,5 jaar
Man (46) uit Steenbergen: Gevangenisstraf van 40 maanden
Man (37) uit Spijkenisse: Gevangenisstraf van 58 maanden
Man (31) uit Steenbergen: Gevangenisstraf van 44 maanden
Man (38) uit Heerlen: Gevangenisstraf van 26 maanden
Man (39) zonder vaste woon- of verblijfplaats: Gevangenisstraf van 3 jaar
Man (22) uit Dinteloord: Gevangenisstraf van 4 jaar
Man (46) zonder vaste woon- of verblijfplaats: Gevangenisstraf van 4 jaar
De rechtbank doet uitspraak op 14 februari 2025.