OM eist 12 jaar cel voor brandstichting en aanval met zwavelzuur

‘De klus moest blijkbaar ten koste van alles geklaard worden’. Dat zei de officier van justitie woensdag in de zaak tegen een 35-jarige man uit het Duitse Lahr, die verdacht wordt van mishandeling met zwavelzuur en brandstichting in Burgh-Haamstede. Het Openbaar Ministerie eist tegen de verdachte een gevangenisstraf van 12 jaar.

De verdachte had het in 2022 gemunt op een inwoonster van Burgh-Haamstede, een vrouw die hij persoonlijk niet kende. Samen met zijn minderjarige stiefdochter ging de man op 22 mei naar het huis van het slachtoffer en gooiden ze in de tuin zwavelzuur over het gezicht van de bewoonster. De vrouw raakte zwaargewond en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Acht maanden later, op 12 januari 2023, ging de verdachte opnieuw naar de woning van de vrouw, en wederom nam hij zijn stiefdochter mee. Ze probeerden brand te stichten door een molotovcocktail tegen een slaapkamerraam te gooien. De bewoonster en haar kind waren op dat moment in het pand en kwamen met de schrik vrij, want er brak geen brand uit.

Benedenverdieping vernield

De verdachte liet het er niet bij zitten en keerde binnen een week terug, weer met zijn stiefdochter. Ze gooiden een brandbom naar binnen, waarna een uitslaande brand ontstond. De benedenverdieping van het huis, waar op dat niemand aanwezig was, werd volledig vernield. Nog diezelfde nacht hield de politie vader en stiefdochter aan tijdens een verkeerscontrole.

De verdachte bekende alle feiten. Volgens hem handelde hij in opdracht van de nieuwe partner van zijn ex-vrouw. Het zou gaan om een ex van het slachtoffer uit Burgh-Haamstede. De verdachte verklaarde bedreigd te zijn met de dood en uit angst dat zijn eigen kinderen en ex-partner in gevaar zouden komen, deed hij wat de opdrachtgever had gevraagd.

Ernstige aanslagen

Volgens het Openbaar Ministerie bestaan er inderdaad aanwijzingen dat anderen betrokken waren, maar blijkt uit onderzoek niet dat de verdachte onder druk is gezet en gedwongen werd om de feiten te plegen. “Hij heeft er zelf voor gekozen om drie keer zeer ernstige aanslagen te plegen”, zei de officier van justitie, die aangaf dat de gepleegde feiten naast de gevolgen voor het slachtoffer ook voor grote angst en verontwaardiging hebben gezorgd in de samenleving.

De verdachte had tijd om zich te bezinnen. “Maar blijkbaar moest de klus ten koste van alles geklaard worden. Na de zwavelzuuraanval volgde eerst een poging en daarna een voltooide brandstichting. Daarmee heeft de verdachte blijk gegeven van een totaalgebrek aan inlevingsvermogen en gewetenloosheid.” De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zijn stiefdochter meesleepte in zijn criminele handelen.

Eerder bepaalde de rechtbank al dat het meisje ook schuld had, maar niet strafbaar was. Ze werd daarom ontslagen van rechtsvervolging.