Eisen tot 11 jaar voor cokesmokkelaars: ‘Ondermijnende criminaliteit met wortel en tak bestrijden’
Gevangenisstraffen tussen de 6 en 11 jaar en geldboetes van 75.000 euro. Zo luidt de strafeis van de twee officieren van justitie vandaag in de rechtbank van Breda tegen zeven verdachten. Ze staan terecht wegens grootschalige drugssmokkel.
Via ontcijferde berichten van EncroChat heeft de politie de identiteit achterhaald van zeven mannen die betrokken zouden zijn bij deze grootschalige cocaïnesmokkel. Deze zeven verdachten stonden vandaag tegelijkertijd voor de rechter.
Miljoenen
Uit het onderlinge contact tussen de zeven verdachten bleek dat ze zich bezighielden met de smokkel van meerdere ladingen cocaïne vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar Nederland hebben gesmokkeld.
Het OM acht bewezen dat de mannen een lading van ongeveer 150 tot 200 kilo cocaïne met een straatwaarde tussen de 3,8 en 5,5 miljoen euro hebben ingevoerd in Nederland. Dit alles in het jaar 2020. Met name corona gooide roet in het eten als het gaat om het daadwerkelijk versturen van de containers waarin de cocaïne verborgen was.
Koffiebonen
Tussen de ananassen, tegels of hout en zelfs geïmpregneerd in de dozen waarin koffiebonen zaten: op verschillende wijzen probeerden de verdachten de cocaïne Nederland in te smokkelen. De officieren van justitie nemen het de verdachten kwalijk dat ze ‘puur en alleen uit eigen winstbelang hebben gehandeld’.
“Het foute pad van snel geld en wetteloosheid en consumptisme als het gaat om de rechtstatelijke waarden, alles gericht op eigen gewin waarmee ondermijnende criminaliteit een aantrekkingskracht uitoefent op de moreel zwakken van onze samenleving”, aldus een van de officieren van justitie.
Ondermijning
Officier van justitie: “Doordat criminelen gebruik maken van legale bedrijven en diensten, vervagen de normen waardoor het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afneemt en de maatschappelijke orde, de samenleving uiteindelijk wordt ondermijnd. Het is om die reden dat politie en justitie de ondermijnende criminaliteit hard aanpakken en met wortel en tak bestrijden.”
Strafeis
Dit is dan ook de reden dat de officieren van justitie straffen eisen tussen de zes en elf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 75.000 euro per verdachte.