Oprichter No Surrender 6 jaar de cel in; OM start ontnemingsprocedure voor 1,3 miljoen euro crimineel verdiend geld
De 50-jarige Bergenaar die door het Openbaar Ministerie een beroepscrimineel wordt genoemd moet 6 jaar de cel voor o.a. witwassen, zo oordeelde rechtbank. Met intimidaties, bedreigingen en zware mishandelingen van zakenrelaties kon de man gedurende 2001-2013 1,3 miljoen euro witwassen. Zijn schorsing werd direct opgeheven waarop de oprichter van No Surrender werd afgevoerd naar de cel. Eis van het OM was 10 jaar. De officier overweegt in hoger beroep te gaan tegen de lagere celstraf. Het OM start binnenkort een ontnemingsprocedure om het criminele geld op te eisen voor de schatkist.
In het dossier dat politie en OM de afgelopen jaren tegen hem heeft opgebouwd komt een flink aantal personen voor dat bang is voor de veroordeelde en daardoor geen verklaring tegen hem af wilde leggen. Desondanks was er voldoende bewijs tegen hem zo oordeelde de rechters, mede door verklaringen van twee slachtoffers van afpersing en zware mishandelingen.
Bedreiging van dierbaren
Zij werden gedurende langere tijd en op verschillende momenten zwaar mishandeld en afgeperst. Ook werden ze gedwongen goederen af te staan als (kostbare) auto’s en een boot. Als ze niet zouden betalen werden hun dierbaren aangepakt door bijvoorbeeld de ‘oren van de kinderen af te snijden’ of hun geliefde ‘te laten verkrachten door leden van de motorclub’. Ernstige feiten, waarvoor volgens het OM alleen een lange gevangenisstraf op zijn plaats is.
Iedereen recht op bescherming
Dat de aangevers/slachtoffers in deze zaak zelf geen onbeschreven blad zijn, of sterker nog crimineel, doet niets af aan het dossier zo zei het OM eerder. “Wellicht hebben zij in het zakelijk verkeer ongebruikelijke risico’s genomen door met de veroordeelde zaken te doen. Dat betekent echter niet dat zij de nadelige gevolgen maar op de koop toe moeten nemen. Ieder heeft recht op bescherming van de overheid. Juist ook, omdat iedereen naar de politie moet kunnen stappen met zijn verhaal.”
Rechterhand
De medeverdachte die de 50-jarige Bergenaar bijstond tijdens het afpersen van één van de slachtoffers krijgt 18 maanden gevangenisstraf opgelegd. Tegen hem was 3 jaar cel geëist. Hij en de oprichter van No Surrender moeten het slachtoffer samen ruim een ton aan materiële en immateriële schadevergoeding betalen.
Witwassen door beroepscriminelen
De officier van justitie zei eerder tijdens de inhoudelijke behandeling dat witwassen een ernstige bedreiging vormt van de legale economie. “Het tast de integriteit van het financiële en economische verkeer aan en opbrengsten van misdrijven worden hierdoor aan het zicht van justitie onttrokken, waardoor witwassen ook het plegen van misdrijven aantrekkelijk kan maken en helpt in stand te houden. De veelal lucratieve vormen van criminaliteit (zoals georganiseerde drugshandel, handel in gestolen auto’s, mensenhandel en wapenhandel) zouden immers niet zo aantrekkelijk zijn als de daders er niet in slaagden wegen te vinden om de opbrengsten ervan aan het zicht van justitie (en/of de fiscus) te onttrekken. Het ondermijnende effect hiervan kan en mag niet onderschat worden.”
Hard optreden tegen ondermijning
De zaak tegen de 50-jarige Bergenaar staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van een bredere aanpak van georganiseerde criminaliteit in het zuiden van het land. Samen met overheidspartners als politie, belastingdienst en gemeenten treedt het Openbaar Ministerie hard op tegen deze ondermijnende criminaliteit.