OM eist werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf wegens valse bommelding
Op zaterdag 26 januari 2019 vond er in het Wings hotel in Rotterdam een Black Fashion Week evenement plaats. Maar wat een groot spektakel had moeten zijn eindigde voor organisator en aanwezigen in een nachtmerrie. In plaats van feestvieren op en om de catwalk, werden zij geëvacueerd vanwege een bommelding tijdens het evenement.
Gelukkig bleek de melding vals en werden er geen explosieven gevonden. De officier van justitie eiste vandaag een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van twee jaar tegen de man die volgens het OM verantwoordelijk is voor de valse melding.
Telefoontje
Op zaterdagavond 26 januari 2019 is het Wings hotel het toneel van een groot mode-evenement. Daar zal, voor het eerst in Nederland, een Black Fashion Week plaatsvinden. Als het evenement net is begonnen krijgt een medewerker van het hotel een telefoontje. De beller geeft te kennen dat er in het Wings Hotel, bij het vliegveld, twee bommen zullen afgaan. Er wordt meteen gehandeld: de Koninklijke Marechaussee zet het hotel af, alle aanwezigen worden geëvacueerd. Ook de aankomsthal van het nabijgelegen Rotterdam The Hague Airport wordt ontruimd en de toegangswegen naar de luchthaven en het hotel worden urenlang afgezet.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie komt ter plaatse, maar vindt geen bommen. Die blijken er uiteindelijk ook niet te zijn; de melding was vals. Al snel gaat in het modecircuit de naam van de verdachte rond, hij zou degene zijn geweest die het telefoontje heeft gepleegd. Ook politie en justitie komen na onderzoek bij de dan 48-jarige Eindhovenaar uit. Na enkele weken onderzoek wordt hij in mei 2019 aangehouden.
Dwang
De verdachte verklaart dat hij is benaderd door iemand die hem bedreigde. Diegene heeft hem opgedragen een simkaart te kopen en die in een boterhamzakje achter te laten in een plantenbak bij een hotel waar hij naar een kamer moest komen. Twee mannen met vuurwapens stonden vervolgens voor zijn deur en zouden hem gedwongen hebben om te bellen. Als verdachte zou weigeren, zou zijn vriendin gevaar lopen.
Volgens de officier van justitie is deze verklaring onzin: “De verdachte wisselt steeds van verklaring. Hij heeft telkens volgehouden dat hij het telefoontje niet heeft gepleegd. Na een stem vergelijkend onderzoek van het NFI waaruit bleek dat verdachte de beller moet zijn geweest, stelde hij zijn verklaring bij en kwam met het verhaal over de bedreiging, waar hij zelfs nu nog geen aangifte van heeft gedaan.”
Straf
“De verdachte heeft met zijn handelen enorme commotie veroorzaakt,” aldus de officier vandaag op zitting. Niet alleen voor de organisatie van de Fashion Week en alle aanwezigen die hoopten op een feestelijke avond, maar ook voor reizigers van het naastgelegen vliegveld had zijn valse melding gevolgen. Zij konden immers niet van of naar de aankomsthal, vanwege de mogelijke dreiging.” Zijn bommelding heeft ook vele tienduizenden euro’s aan schade veroorzaakt voor de organisatie en het hotel.
Het OM neemt het de verdachte ook kwalijk dat hij verschillende hulpdiensten onnodig in actie heeft laten komen. “Door deze ene melding zijn de KMAR en de EOD uitgerukt, zijn wegen afgezet en waren diverse andere hulpdiensten ook ter plaatse en dat uiteindelijk allemaal voor niets.” Volgens het OM kan een dergelijke actie niet onbestraft blijven. De rechtbank deed gelijk uitspraak en veroordeelde de man tot de gevraagde werkstraf van 200 uur. Daarnaast legde de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar op en moet de verdachte ruim 14.000 euro schadevergoeding aan het hotel betalen.