Drank achter het stuur: passagier komt om het leven
'Jullie mogen vanavond mee terug rijden, maar ik ga wel drinken.' Hij kondigde het zelf al aan: de 22-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht zou met alcohol op terug naar huis rijden. Twee collega's stappen toch in, iedereen denkt dat het wel kan. Maar op de Hugo de Grootlaan in Dordrecht crasht de auto en belandt op het dak. Een van de collega's (20) overlijdt ter plekke. De ander (22) is zwaargewond. De bestuurder komt er met licht letsel vanaf.
De verdachte was die avond met collega's gaan karten in Dordrecht. Daarna werd er nog wat gegeten en gedronken in een club. En verdachte had het zelf al gezegd: ik ben met de auto maar ga wel wat drinken. Alleen niet te veel.
Uiteindelijk giet hij naar eigen zeggen 7 of 8 biertjes naar binnen en twee shotjes. Het alcoholpercentage in zijn bloed van 1,83 promille suggereert dat het misschien nog wel meer is geweest. In elk geval is bij een beginnend bestuurder slechts 0,2 promille toegestaan.
Ondersteboven
Op weg naar huis geeft de verdachte flink gas. In de bocht omhoog op de Hugo de Grootlaan zien getuigen hem - 'zoef' - inhalen over de busstrook in het midden. Slechts meters verderop gaat het rond 23.45 uur verkeerd. In de bocht naar de Brugweg verliest hij de macht over het stuur, raakt waarschijnlijk de betonnen stoeprand langs de weg en eindigt ondersteboven aan het begin van de brug.
Ter plaatse mag 50 kilometer per uur worden gereden. Hoe hard verdachte reed, staat niet vast. Berekeningen wijzen wel uit dat minstens een snelheid van 78 kilometer per uur nodig is om een auto op een dergelijke manier over de stoeprand te laten kantelen.
Verantwoordelijk voor inzittenden
In juridische bewoordingen is volgens het Openbaar Ministerie een 'zeer hoge mate van schuld' bewezen. 'Verdachte heeft zeer onvoorzichtig en gevaarlijk gereden, met grote gevolgen. Een jonge man is overleden, een andere man is zeer ernstig gewond geraakt en moet daar nog dagelijks de gevolgen van ondervinden. Verdachte is er zelf goed vanaf gekomen.'
'Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van andere inzittenden en medeweggebruikers,' zei de officier van justitie verder. 'Maar verdachte heeft bewust de keuze gemaakt om te gaan drinken. Daarmee heeft hij zijn passagiers bewust in gevaar gebracht.'
Strafeis
Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaar. Daarnaast vroeg de officier van justitie een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 5 jaar, die ingaat zodra de verdachte zijn straf heeft uitgezeten. Over twee weken doet de rechter uitspraak.
De zaak is gedaan door het Openbaar Ministerie in Den Haag, omdat een medewerker van het arrondissementsparket Rotterdam een van de slachtoffers kent.