Verdachte smokkelt Syrische migranten naar Nederland: OM eist drie jaar gevangenisstraf

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van drie jaar tegen een 41-jarige Syrische verdachte uit Duitsland. Volgens het OM is hij verantwoordelijk voor het uitvoeren van 3 smokkelincidenten in september 2023, waarbij in totaal elf Syrische migranten illegale toegang tot Nederland verkregen.

De migranten hebben -vanwege de onstabiele situatie in hun thuisland- allemaal asiel in Nederland aangevraagd. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo: “De verdachte handelde niet uit humanitaire overwegingen, maar puur uit financieel gewin. Hij maakte misbruik van de kwetsbaarheid van migranten, die op zoek waren naar veilig heenkomen.”

Het vervolgingsbeleid van het OM is er niet op gericht om asielzoekers te beperken in hun mogelijkheden om asiel aan te vragen, maar op degenen die asielzoekers helpen bij het omzeilen van de regels. Het OM: “Dat ondermijnt het vreemdelingenbeleid van de overheid en neemt het draagvlak weg om mensen op te vangen die wel de regels volgen.” Daar waar sprake is van winstbejag worden (extra zware) straffen geëist, die een afschrikkende werking moeten hebben.

Volgens de officier van justitie maakte de verdachte deel uit van een crimineel netwerk dat verantwoordelijk is voor grootschalige smokkel van Syrische migranten naar Nederland. “In dit netwerk zijn diverse tussenpersonen en malafide reisbureaus actief, waarmee verdachte intensieve contacten onderhield. Hij kende daarin zijn weg en heeft veel geld verdiend over de ruggen van landgenoten.”

Er is ook een grote hoeveelheid contact geld bij verdachte aangetroffen. Op basis van de verklaringen van de migranten gaat het om geldbedragen die de zij betaald hebben aan de verdachte. Het OM heeft de verbeurdverklaring van deze geldbedragen gevorderd.

De verdachte is op 2 februari 2024 geschorst uit de voorlopige hechtenis. Als het aan het OM ligt, gaat de man per direct weer terug naar de gevangenis. De officier van justitie verzocht de rechtbank om de schorsing per direct op te heffen. Volgens hem gaat er een onjuist signaal van uit dat degenen zich op grote schaal met smokkel bezighouden vrij rond lopen, zeker wanneer het gevaar op herhaling, zoals in deze zaak, groot is.

Voor een van de drie incidenten op de tenlastelegging vroeg de officier van justitie vrijspraak, wegens gebrek aan bewijs.