‘Hondsbrutaal, schaamteloos en gewetenloos’: verdachte doet zich voor als bankmedewerker en berooft ouder echtpaar met geweld, OM eist gevangenisstraf
“Het zal je maar gebeuren dat je op hoogbejaarde leeftijd op deze manier om de tuin wordt geleid, wordt opgelicht en op klaarlichte dag beroofd van je spullen. Wat mij betreft is dat hondsbrutaal en gewetenloos”, aldus de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zutphen. Volgens het Openbaar Ministerie is het een 19-jarige verdachte uit de gemeente Barneveld die zich voordeed als een medewerker van een bank en pinpas en pincode van zijn slachtoffer wist te bemachtigen. Ook beroofde hij de man –met geweld- van een kluiskoffer. De strafeis: dertig maanden gevangenis, waarvan zes voorwaardelijk.
Het slachtoffer (een man van 75) is eind november 2023 in de veronderstelling dat hij een medewerker van de Rabobank een paar keer aan de lijn heeft, die hem vertelt dat er is gefraudeerd met zijn bankrekening. In het kader van verzekering wordt hem meegedeeld dat hij zijn bankpas met pincode in een envelop moet stoppen en in een brievenbus moet doen; die aanwijzing wordt opgevolgd.
In werkelijkheid wordt het slachtoffer opgelicht, volgens het OM door de 19-jarige verdachte, op een manier die bankhelpdeskfraude heet. De verdachte is in het verleden al vaker voor soortgelijke delicten (onherroepelijk) veroordeeld; zijn strafblad telt inmiddels 11 pagina’s.
Het slachtoffer van verdachte wordt er daarnaast van overtuigd dat zijn kluiskoffer -met daarin contant geld en sieraden- verzekerd moet worden. Samen met zijn vrouw rijdt de man daarom naar het stadion van voetbalclub De Graafschap in Doetinchem. Daar wordt hij benaderd, zo blijkt later ook uit camerabeelden, door een persoon die hem van zijn kluiskoffer berooft, wegrent en in een gereedstaande auto vlucht. Het slachtoffer, hij verklaart later dat zowel de beller als de overvaller dezelfde persoon is, loopt daarbij een schaafwond op.
Tijdens de telefoongesprekken vertelt het slachtoffer dat hij ook geld in zijn schuur bewaart. Hoewel dat -blijkt later naar eigen zeggen- een grap is, wordt er in november vorig jaar ’s nachts ook ingebroken in die schuur en wordt een boormachine gestolen.
De gebeurtenissen hebben grote emotionele impact: sinds de incidenten slaapt het slachtoffer slecht en vertrouwt niemand meer. “En dat is alleszins voorstelbaar”, stelt het OM.
De 19-jarige verdachte lichtte volgens het OM meer kwetsbare ouderen op door middel van babbeltrucs. Met afhandig gemaakte bankpassen werd geld gepind en/of overgemaakt. Deze vorm van oplichting en diefstal neemt het OM hoog op: “Door middel van geraffineerde en listige verhalen en zich voor te doen als een bankmedewerker wist hij vertrouwen te winnen van zijn slachtoffers, waardoor die geldbedragen overmaakten en/of hun bankpassen en pincodes en andere kostbaarheden afgaven.” Het strafdossier bevat in totaal negen aangiftes van ouderen die op deze manier door deze verdachte zijn opgelicht. Uit onder andere onderzoek van telefoons en telefoongegevens (in het bijzonder gesprekken die liepen via het medium Snapchat en opgeslagen media) blijkt volgens het OM betrokkenheid van verdachte.
Twee andere medeverdachten moesten zich vandaag in Zutphen ook bij de meervoudige kamer verantwoorden voor hun rol. Degene die volgens het OM de vluchtauto bestuurde na de roof van de kluiskoffer hoorde een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand tegen zich geëist. De verdachte die een boormachine uit de schuur van de man wegnam en ook twee keer medeplichtig is aan oplichting en diefstal door middel van babbeltrucs, hoorde een gevangenisstraf van 6 maanden (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) tegen zich geëist.
Een vierde medeverdachte wordt bij de politierechter in Zutphen afgedaan. De rechtbank doet over 4 weken in alle zaken uitspraken.