Sextortion via datingsites: OM eist gevangenisstraf

“Verdachte heeft welbewust en op geraffineerde manier persoonlijke gegevens van slachtoffers achterhaald en uitgezocht welke slachtoffers hij met ‘succes’ onder druk kon zetten om hem te betalen. Hij ging volledig voorbij aan de gevoelens van angst en onveiligheid die hij door zijn handelswijze veroorzaakte en maakte forse inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van zijn slachtoffers.” Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 3 jaar tegen een 35-jarige verdachte uit de gemeente Rheden voor het afpersen van zijn slachtoffers op een manier die ook wel sextortion wordt genoemd.

Via datingsites en –apps legde hij contact, en bewoog deze mannen vervolgens erotisch getinte foto’s te versturen. Die gebruikte hij vervolgens als pressiemiddel: hij dreigde die beelden openbaar te maken op internet –te ‘exposen’-, of te versturen naar de familie, vrienden of werkgevers van de slachtoffers. Dat bleef niet bij dreigen alleen, hij stuurde die ook daadwerkelijk als niet werd betaald.

Van één van de personen, die uiteindelijk aangifte deed, wist hij ruim 2100 euro los te krijgen. Richting dit slachtoffer (die in de veronderstelling dat hij via een chatsite in contact was met een 17-jarige jongen) werd gedreigd met het plaatsen van de seksueel getinte chatberichten. Ook zou de verdachte richting de Facebookvrienden van dit slachtoffer vertellen dat hij pedofiel zou zijn; zijn leven zou ‘tot een hel worden gemaakt’.

Met sextortion wordt chantage of afpersing met seksueel getinte foto's of video's bedoeld. Slachtoffers wordt gedwongen geld over te maken of goederen af te staan onder de dreiging van het openbaren van seksueel getinte beelden. De impact op de slachtoffers is gigantisch. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem tijdens de motivering van de strafeis: “We zien vaak dat zij in dit soort zaken tot het uiterste gedreven worden en dat ze zelfs beslissen om suïcide te plegen.”

In totaal acht het OM bewezen dat de verdachte tussen januari en juli 2023 acht slachtoffers  afgeperste of een poging daartoe deed. Ook maakte hij gebruik van geldezels om zelf uit beeld te blijven. Hij is bovendien twee keer eerder voor vergelijkbare feiten veroordeeld en hij liep nog in een proeftijd in een eerdere zaak. Dat maakt volgens het OM dat er sprake is van een delictpatroon.

Een tweede verdachte die zich vandaag moest verantwoorden voor de rechter had een kleinere rol en maakte drie slachtoffers. Het Openbaar Ministerie eiste tegen hem, mede gezien de persoonlijke omstandigheden van verdachte (hij is bijvoorbeeld niet eerder voor soortgelijke delicten veroordeeld), een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden met een proeftijd van twee jaar.