Woningoverval waarbij slachtoffer dwarslaesie oploopt: OM eist acht jaar gevangenisstraf
Drie mannen dringen in de nacht van 25 op 26 augustus 2022 een afgelegen woning in het dorp Altforst (gemeente West Maas en Waal) binnen. Ze zijn op zoek naar geld en een kluis. Wanneer de bewoner de overvallers uit huis probeert te jagen, wordt hij met pepperspray in zijn ogen gespoten. Hij komt ten val, stoot daarbij zijn hoofd en wordt vervolgens vastgebonden en mishandeld. Het Openbaar Ministerie eist acht jaar gevangenisstraf tegen één van de indringers, een 50-jarige verdachte uit Arnhem, voor de woningoverval en de wederrechtelijke vrijheidsberoving, te weten het vastbinden en knevelen van de bewoner.
Het flink toegetakelde slachtoffer -hem is onder meer de keel met een riem dichtgeknepen- heeft in het verleden deze verdachte in huis opgevangen en onderdak geboden. Zodoende is de verdachte tijdens de overval ook herkend door het slachtoffer. Daarnaast werd DNA aangetroffen op het touw waarmee de overvallers hun slachtoffer vastbonden en heeft verdachte op een later moment aan een kennis verteld over de overval.
Het huis wordt door de drie doorzocht, hun buit bestaat uiteindelijk uit een slof shag, een lampje en een telefoon. “Ik heb bijna iemand dood gemaakt voor vier pakjes shag”, zou de verdachte tegen de kennis hebben gezegd over de overval.
Uren na de overval hoort een buurman het slachtoffer om hulp roepen. Gealarmeerde hulpdiensten treffen het slachtoffer gewond op de grond aan. De man loopt door de val en de vrijheidsberoving naast verschillende verwondingen een dwarslaesie op. Hij moet 2,5 maand lang in ziekenhuizen verblijven om te revalideren. Het resultaat is dat hij voor de rest van zijn leven invalide blijft. Ook zal hij zijn leven lang te kampen hebben met ernstige pijnen.
De officier van justitie vandaag voor de rechtbank van Arnhem tijdens de motivering van de strafeis, op de Europese Dag van het Slachtoffer: “We hebben net van het slachtoffer zelf gehoord wat de gevolgen zijn van hetgeen verdachte en zijn kompanen hem hebben aangedaan. Wat het slachtoffer vooral steekt is dat verdachte het lef niet heeft om de namen van zijn handlangers te noemen; daar waar het slachtoffer hem een handreiking wilde doen om een lagere straf te bepleiten als hij die namen wel zou geven.
Het OM over het leed van het slachtoffer: “Zoals door hem is verteld, zal hij nooit meer een normaal leven kunnen leiden en zit hij voor de rest van zijn leven gevangen in zijn huis.” Dat ontstaan van de dwarslaesie rekent het OM verdachte in strafverzwarende zin aan. De identiteit van de andere twee overvallers is, ook niet vandaag tijdens de zitting, niet vast komen te staan.