Celstraf en tbs geëist voor brandstichting auto en explosie bij woning
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vrijdag 10 december een celstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 35-jarige man uit Doetinchem. Hij zou op 17 juni 2019 een auto in brand hebben gestoken bij de woning van zijn voormalige werkgever. Die had de verdachte ruim een week voor de brand ontslagen.
Ook wordt de 35-jarige man verdacht van het teweegbrengen van een explosie bij een flatwoning aan de Beethovenlaan in Doetinchem op 24 april 2019. Verder zijn hem vernieling van een bus, mishandeling en bedreiging ten laste gelegd.
De auto die in brand is gestoken, stond op korte afstand van de woning waar een kind lag te slapen. In appjes die eerder door de verdachte aan het slachtoffer waren verzonden, dreigde hij al met “iets” dat het slachtoffer “snel” van hem zou krijgen. Naar aanleiding van een beloning die door het slachtoffer werd uitgeloofd op Facebook meldde zich een tipgever die de verdachte had horen zeggen dat hij de brand had gesticht.
Getuigen namen een gesprek met de verdachte op waarin hij vertelde dat hij de auto in brand had gestoken. Uit de bandopname blijkt dat de verdachte beschikte over daderwetenschap, zoals de plaats waar de brand is ontstaan, bij het linkvoorwiel. Dat er vlakbij de plek van de brandende auto een kind lag te slapen, kon hem niet schelen, blijkt uit de opname. “Boeie”, was zijn reactie.
In de woning van de verdachte zijn aanmaakblokjes gevonden die naar benzine roken. Vrijwel direct na de brand - vlak voor zes uur in de ochtend - heeft de verdachte onder meer gezocht op ’tv Gelderland en ‘nieuws vandaag’. In de nacht na de brand zocht hij opnieuw naar ‘Gelderland nieuws’. Daarna opende hij een artikel met de kop ‘Maserati in vlammen in Doetinchem, brand mogelijk aangestoken’.
Tegenover getuigen heeft de verdachte ook gezegd dat hij een ontploffing heeft veroorzaakt bij een flatwoning aan de Beethovenlaan in Doetinchem. De bewoner van deze woning zou een ketting van de verdachte hebben gestolen. Om die reden zou hij wraak hebben willen nemen. Ook heeft hij tegenover getuigen verklaard dat hij schade heeft veroorzaakt aan de bus van de bewoner.
De officier van justitie vindt alleen een celstraf niet voldoende voor deze verdachte - de man heeft al een strafblad met forse delicten. Ze eiste daarom ook tbs met dwangverpleging. Ze acht de kans groot dat de man opnieuw forse (gewelds-)delicten pleegt; de verdachte vormt wat haar betreft een gevaar voor de maatschappij. Ze wil niet hij onbehandeld en onbegeleid weer op straat komt.
Het OM neemt het de verdachte ook bijzonder kwalijk dat hij al het mogelijke heeft gedaan om een vals alibi te creëren. Zo heeft hij getuigen laten verklaren dat hij die avond bij hen was, terwijl dit aantoonbaar een leugen bleek. Dat de verdachte actief heeft gezocht naar een vals alibi, hebben de officieren van justitie tijdens de zitting laten horen met een geluidsfragment van een telefoongesprek vanuit detentie.