Celstraffen geëist tegen vijf verdachten vanwege drugslab in Herwijnen
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft celstraffen tot vijf jaar geëist tegen vijf mannen voor hun rol bij de productie van synthetische drugs. Zij zijn aangehouden nadat op 6 juni 2020 een drugslab werd ontdekt in een aanbouw bij een woning in Herwijnen.
Daar zijn toen stoffen en goederen aangetroffen voor de productie van methamfetamine, en het eindproduct zelf. Twee mannen, afkomstig uit Mexico, waren op de locatie aanwezig en zijn direct aangehouden, net als de eigenaar van het gebouw. Later zijn nog twee mannen gearresteerd. Dinsdag 19 oktober en woensdag 20 oktober stonden/staan zij terecht voor de rechtbank in Arnhem.
Volgens het OM hadden de vijf ieder een eigen rol bij de drugsproductie. Zo zouden een 27-jarige man en een 46-jarige man uit Mexico de drugs hebben gefabriceerd; zij waren de “koks”. Een 36-jarige man uit Dordrecht zou de rol hebben vervuld van “manusje-van-alles”; hij zou het materiaal, het afval, het contact met de verhuurder, het vervoer en eten voor de koks hebben geregeld. Een 66-jarige man uit Gorinchem zou het gebouw hebben gehuurd van een 65-jarige man uit Herwijnen. Ook de verhuurder stond terecht.
Tegen de koks zijn de hoogste straffen geëist: vijf jaar cel. Tegen het “manusje-van-alles” uit Dordrecht is een celstraf van drie jaar geëist. De huurder uit Gorinchem zou wat het OM betreft tot een celstraf van 18 maanden moeten worden veroordeeld. Tegen de verhuurder is een celstraf van vijftien maanden geëist en een geldboete van 10.000 euro.
Volgens de officier van justitie gaat het hier niet om de “echt grote boeven”, maar om “een pallet aan hulpjes”, overigens wel allemaal met “een substantiële rol” in een keten die nodig is voor het drugsproductieproces.
De officier acht de strafbare feiten die ten laste zijn gelegd voldoende bewezen en vindt onvoorwaardelijke celstraffen op zijn plaats. Hij stelde dat er “stevig repressief” moet worden opgetreden tegen dit soort criminaliteit. Stevig straffen is niet dé oplossing voor het probleem met de drugslabs, maar het kan de “facilitators” of hulpjes van de grote boeven wel afschrikken. En dat is van belang, betoogde de officier.
Want de productie van synthetische drugs is een crimineel fenomeen waar de Nederlandse samenleving veel last van heeft, zei hij. “Dagelijks wordt ergens in Nederland afval aangetroffen in het milieu. De capaciteit bij politie en justitie die gemoeid is met de aanpak en de berechting van het fenomeen is groot, en neemt toe. De export levert steeds meer het beeld op van Nederland als narcostaat. En ook deze vorm van criminaliteit zal ongetwijfeld een basis vormen voor zichtbare gewelddadige conflicten en liquidaties.”