Tien jaar cel en tbs geëist voor doden vrouw Ede
Het 22-jarige slachtoffer is met extreem geweld om het leven gebracht, en dat op een plek waar ze zich juist veilig had moeten voelen: thuis. Dat zei de officier van justitie maandag 12 juli voor de rechtbank in Arnhem.
Daar stond een 24-jarige man terecht voor doodslag van zijn vriendin op 23 juni 2020 in hun woning in Ede. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging. “Veel erger en gruwelijker dan dit misdrijf kan haast niet”, zei hij.
In een kleine kast in de keuken zou hij haar om het leven hebben gebracht. Ze kon geen kant op, volgens de officier. Ze zat als een spreekwoordelijke ‘rat in de val’.
In die kast heeft de verdachte haar hoofd tegen de muur geslagen of gegooid, heeft hij haar 51 keer met een mes gestoken, heeft hij haar gewurgd en gesmoord. Hij heeft drie messen gebruikt, is uit onderzoek gebleken. “Het slachtoffer moest en zou dood”, concludeerde de officier.
“Nadat de verdachte was uitgeraasd, heeft hij gecontroleerd of ze was overleden, en heeft hij de deur gesloten. Hij heeft haar afgeslacht en in feite als oud vuil opgeborgen. Want alleen zo kan ik omschrijven wat er met haar is gebeurd.”
Volgens de officier heeft de man daarna zijn handen gewassen, een schone broek aangetrokken en is hij een sigaretje gaan roken en heeft hij wat zitten spelen op een spelcomputer. Uiteindelijk heeft de verdachte een vriend gebeld en is het incident aan het licht gekomen.
Het OM vindt dat de verdachte schuldig is aan doodslag. De officier acht dat strafbare feit wettig en overtuigend bewezen. Hij vroeg vrijspraak voor moord. Van voorbedachten rade is namelijk niets gebleken.
De man heeft bekend dat hij de vrouw om het leven heeft gebracht. Volgens zijn verklaring zou zij hem die avond zo razend hebben gemaakt, dat hij haar is aangevlogen. Ter terechtzitting gaf hij aan dat hij zo veel woede nog nooit had gevoeld, dat hij de controle over zichzelf verloor en niet meer wist wat hij deed.
De officier heeft in zijn strafeis laten meewegen dat de man onvoorstelbaar en onherstelbaar veel pijn en verdriet heeft veroorzaakt bij haar nabestaanden. De grote impact wordt duidelijk in de emotionele slachtofferverklaringen van de moeder en de stiefvader van het slachtoffer. De officier: “Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. De glans is er blijvend vanaf. En verdachte heeft ook dat op zijn geweten.”
Verder rekent het OM de man aan dat de dood van de vrouw een schok teweeg heeft gebracht in de buurt, in Ede, in de samenleving als geheel.
De officier acht de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Hij baseert zich daarbij op een onderzoek naar de verdachte door het Pieter Baan Centrum. Daaruit is gebleken dat de man lijdt aan een stoornis in het autismespectrum.
Beperkingen voortkomend uit die stoornis hebben bijgedragen aan het onvermogen van de verdachte om om te gaan met conflicten en irritaties in zijn relatie met het slachtoffer, aldus de deskundigen. Hij was net met het slachtoffer gaan samenwonen, waardoor hij niet meer in zijn gestructureerde thuisomgeving was. Tegelijkertijd nam de interactie met het slachtoffer toe. Met haar had hij een relatie die geregeld tumultueus en conflictueus was, schetste de officier.
Het OM sluit zich aan bij het advies van de deskundigen dat een behandeling noodzakelijk is, en dat dit binnen de maatregel van een terbeschikkingstelling zou moeten gebeuren. Alles overwegend leidt dat tot een strafeis van 10 jaar cel (met aftrek voorarrest) en tbs met dwangverpleging.