Zes jaar cel geëist voor neersteken man in park
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een celstraf geëist van zes jaar tegen een 48-jarige man uit Arnhem voor een poging tot doodslag in het Musispark in Arnhem op 31 juli 2020. Hij zou daar toen tegen half elf ’s avonds een man hebben neergestoken. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond.
De mannen hadden die avond, niet lang voor het steekincident, onenigheid gehad met elkaar. Daarbij zou de verdachte het slachtoffer in zijn gezicht hebben geslagen. Het slachtoffer zou gedreigd hebben met een mes. De twee hadden al een langer lopend conflict.
De verdachte is daarna naar huis gefietst en keerde met een keukenmes terug in het park. Daar stak hij het slachtoffer neer, terwijl de man op een bankje zat. De verdachte verklaarde hierover dat het slachtoffer hem eerder ook al had gedreigd neer te steken: “Ik ben gewoon geflipt. Ik was er klaar mee.”
Het incident had fataal kunnen aflopen, volgens de officier. Ze sprak daarom over een zeer serieuze poging tot doodslag. Er was een spoedoperatie nodig om het leven van het slachtoffer te redden. Ook later is de man nog meerdere keren geopereerd. Hij lag in totaal vier weken in het ziekenhuis en is nog altijd niet volledig hersteld.
Volgens de officier is er sprake van een poging tot doodslag, en niet van een poging tot moord. Ze vindt dat er onvoldoende bewijs is voor “voorbedachten rade”. Wat haar betreft zijn er meerdere indicaties dat de man heeft gehandeld in een gemoedsopwelling. Meerdere feiten in het dossier maken dat er kan worden gesproken van sterke emoties bij de verdachte.
De officier vindt een gevangenisstraf van zes jaar passend. Daarover zei ze: “De gevolgen van het incident zijn nog steeds behoorlijk aanwezig. De verdachte heeft geen respect gehad voor het hoogste rechtsgoed dat iemand heeft: het leven. Ook het feit dat er vele omstanders aanwezig waren, reken ik de verdachte aan.”
De verdachte, die eerder ook al is veroordeeld voor geweldsdelicten, zou wat de officier betreft een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbenemende maatregel (gvm) opgelegd moeten krijgen, conform het advies van de psychiater. De verdachte blijkt meerdere stoornissen te hebben. De kans op herhaling wordt ingeschat als hoog.