OM eist gevangenisstraf van 12 jaar voor doodslag op man in Nijmegen
Een gevangenisstraf van 12 jaar. Dat is een passende straf voor een 33-jarige verdachte, die vandaag voor de rechtbank in Zutphen terecht stond voor de doodslag op een 53-jarige Poolse man. Op 20 juli, na de Vierdaagsefeesten in Nijmegen, werd het slachtoffer ‘vreselijk toegetakeld en voor dood achtergelaten’ in de bosjes aan de Nieuwe Ubbergseweg.
Tijdens de rechtszaak werd het beeld geschetst van een moeilijk leven, dat triest tot een einde komt. De 53-jarige Pool leidde een zwervend bestaan met veel drankgebruik. Maar in de zomer van 2019 wilde hij zijn leven beteren, nadat hij te horen had gekregen dat hij opa zou worden. Op doorreis van Antwerpen naar zijn zwangere dochter in Polen, verbleef hij in een provisorisch tentenkampje in Nijmegen, waar hij de Vierdaagsefeesten nog een keer wilde beleven. In de jaren daarvoor was hij een bekend gezicht in de daklozenwereld in Nijmegen. Uiteindelijk zou hij Nijmegen nooit meer verlaten.
Op zaterdagmiddag 20 juli werd zijn lichaam gevonden in de bosjes aan de Nieuwe Ubbergseweg. Bij de politie meldden zich getuigen, die hadden gehoord over een fatale ruzie tussen het slachtoffer en de latere verdachte. Deze verdachte wordt die zaterdagavond aangehouden in Rotterdam.
Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de 33-jarige man betrokken is bij de dood van de Pool. Naast getuigenverklaringen waarin de naam van de verdachte is genoemd, is er ook forensisch bewijs. Er is bloed van het slachtoffer aangetroffen op de kleding van de verdachte. Ook werd DNA van de verdachte gevonden op het lichaam van het slachtoffer, precies op de plekken waar geweld is toegepast.
Het OM vindt het alternatieve scenario dat is aangedragen door de verdachte niet aannemelijk. In dat scenario zou de Poolse man zijn gedood door de vrouw met wie hij vanuit Antwerpen naar Nijmegen gekomen was. De vrouw is wel als verdachte beschouwd. Na afronding van het onderzoek is het OM van oordeel dat niet zij, maar de 33-jarige man verantwoordelijk is voor het misdrijf.
Omdat niet is gebleken van een vooropgezet plan, gaat het OM uit van doodslag. Bij de strafmaat houdt het OM rekening met het ernst van het feit. Dat het slachtoffer een dakloze man is, wiens crematie uiteindelijk door de gemeente is geregeld, betekent niet dat er geen mensen om hem treuren, aldus de officier van justitie. Voor jonge Poolse daklozen in Nijmegen was hij vele jaren een vaderfiguur.
Er zijn volgens de officier van justitie geen redenen om de straf te matigen, maar wel strafverzwarende omstandigheden. Zo heeft de verdachte een fors strafblad in het buitenland en wil hij niet echt openheid van zaken geven, maar probeert hij het misdrijf bij de vrouw in de schoenen te schuiven. Omdat de man niet wil meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek, kan er ook geen rekening worden gehouden met een eventuele stoornis. Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van twaalf jaar op zijn plaats.