Acht jaar cel geëist voor doden vrouw op zeilschip Colombia

Heeft een 65-jarige verdachte uit Utrecht zijn 54-jarige echtgenote in 2015 om het leven gebracht op hun zeilschip voor de kust van een Colombiaans Rosario-eiland? Volgens de verdachte is zijn vrouw gedood door piraten die het schip hebben overvallen, maar het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vindt dit scenario niet aannemelijk. De officier van justitie eiste donderdag 24 september voor de rechtbank Midden-Nederland een celstraf van acht jaar voor doodslag.

De officier schetste in zijn requisitoir zijn worsteling met de bewijsvraag in deze zaak. Een overtuigend motief of een ‘schuldig’-scenario ontbreekt, volgens hem. “Maar een objectieve beschouwing van de feiten leidt in deze zaak mijns inziens tot de conclusie dat er in ieder geval technisch tot een bewezenverklaring gekomen kan worden.”

Alleen van de verdachte is vastgesteld dat hij op het zeilschip was ten tijde van het overlijden van zijn vrouw, en alleen hij was in de gelegenheid haar te doden, ook al heeft hij een alternatief gesteld, anders dan dat zij door hem zou zijn gedood.

Jurisprudentie

De officier verwees naar jurisprudentie waarin is uitgemaakt hoe de rechtbank met een dergelijk alternatief moet omgaan: als een verdachte het tenlastegelegde bestrijdt met een alternatieve lezing dan kan de rechter (…) oordelen dat de lezing van de verdachte niet aannemelijk is geworden dan wel als ongeloofwaardig terzijde gesteld moet worden, en om die redenen tot een veroordeling komen.

De officier: “Het enkel stellen van een alternatief scenario helpt de verdachte niet om vrijuit te gaan. Het scenario zal de toets van de aannemelijkheid moeten kunnen doorstaan. Als uw rechtbank het niet aannemelijk genoeg acht dat er piraten aan boord zijn geweest, dan kunt u deze verklaring terzijde schuiven. Dan kan, sterker nog, móet een veroordeling volgen. Er zijn twee smaken: er waren piraten of ze waren er niet? Als ze er niet waren, heeft de verdachte geen enkele andere reden gehad om te liegen dan om zijn eigen daden te verbergen.”

De officier wees op elementen die lijken te passen in het verhaal van de verdachte maar net zo goed door hemzelf in scene kunnen zijn gezet. Hij noemde de verwondingen die de verdachte heeft opgelopen, de sporen van doorzoeking in de slaapkamer en de losgetrokken kabels van apparatuur waarmee gecommuniceerd kan worden. “Elk van deze elementen kan hij zelf hebben gecreëerd.” Dat geldt ook voor het wegmaken van enkele goederen die van de boot lijken te zijn verdwenen.

Geen enkel forensisch spoor

Hij benadrukte dat er geen enkel forensisch spoor is gevonden voor de aanwezigheid van piraten (geen vingerafdrukken en geen dna) en noemde daarnaast een reeks ‘verwonderpunten’; zaken die hem doen twijfelen aan de verklaring van een overval. Om te beginnen de ligging van de boot, in een vrij drukke baai op 150 meter afstand van huizen en een hotel met kustwacht in de buurt. Hoe konden overvallers daar ongemerkt aan boord komen?

Waarom wurgden de piraten de vrouw en lieten ze de man leven? Hoe is het mogelijk dat er - ondanks goed Colombiaans onderzoek - geen concrete sporen van derden zijn gevonden? Waarom riep de verdachte pas een uur na de overval hulp in, terwijl er een functionerende handy vhf voor noodgevallen aanwezig was? Waarom zaten er geen knopen in touwen en kabels waarmee het slachtoffer en de verdachte waren vastgebonden?

Ook stelde de officier dat de overvallers veel kostbare goederen hebben laten liggen: een ‘grabbag’ met daarin 1600 dollar en 1380 euro, een duikuitrusting, gps, mobiele telefoons en een laptop? De verdachte heeft verklaard dat de daders zouden hebben geroepen: ‘dinero’ (geld) en ‘computerador’. Geopende kasten suggereren dat er wel flink is gezocht, volgens de officier.

Het OM houdt er rekening mee dat de verdachte heeft getracht sporen te wissen. Zo zijn er doekjes met bloed gevonden, en is op de polo van de verdachte bloed van het slachtoffer aangetroffen.

De officier: “Is het een aannemelijk verhaal? Een alternatief dat aannemelijk genoeg is geworden om vrijuit te gaan? Nee, dat is het gewoon niet. Het zit eigenlijk vol met onverklaarde, onaannemelijke elementen van aanzienlijk gewicht terwijl er niets doorslaggevends in de weegschaal wordt gelegd dat neigt naar een overval.”

De officier sluit niet uit dat de verdachte zijn vrouw in een opwelling heeft gewurgd, daarna mogelijk nog geprobeerd heeft haar te redden, maar uiteindelijk het scenario van piraten heeft bedacht. Hierbij past een veroordeling voor doodslag.