Drie keer levenslang geëist voor gewetenloze liquidaties

Op 7 november 2015 na middernacht schieten twee schutters een 27-jarige man dood op weg van het station naar huis in Krommenie. Nog geen twee maanden later, op oudjaarsavond 2015, wordt bij een toegangspoort van een camping in Kerkdriel het vuur geopend op de inzittenden van een auto. Een 27-jarige man wordt dodelijk getroffen. Twee andere mannen, onder wie de broer van het dodelijke slachtoffer, raken gewond.

De slachtoffers waren kansloos, hun moordenaars koelbloedig, nietsontziend en gewetenloos, aldus de officieren van justitie maandag 27 mei tijdens hun requisitoir voor de rechtbank Gelderland. Er is in het wilde weg geschoten met zware vuurwapens op de openbare weg, met het risico op slachtoffers onder toevallige passanten.

Voor de verdachten in deze zaak, vier mannen in de leeftijd van 25 tot en met 41 jaar, eisen zij drie keer levenslang en een gevangenisstraf van 22 jaar. Het OM vindt de strafbare feiten zeer ernstig. Bovendien achten de officieren de kans groot dat de verdachten (na een gevangenisstraf) opnieuw de fout ingaan. De samenleving moet tegen hen worden beschermd.

De moorden betekenen voor de nabestaanden onbeschrijflijk leed en voor de samenleving een grote schok - de golf van liquidaties lijkt niet op te houden. De officieren: “Daarbij springt de gewetenloosheid van de dadergroep in het oog.”

Volgens de officieren handelden de verdachten zonder enige empathie. Dat is gebleken uit berichtenverkeer dat door politie en justitie is onderschept. De mannen verstuurden elkaar (versleutelde) berichten via telefoons waarvan zij dachten dat die niet te kraken waren.

Het OM: “Uit deze berichten blijkt niet alleen de betrokkenheid bij de liquidaties, maar doemt ook het beeld op van een ‘moordcommando’ dat in wisselende samenstelling, geregisseerd door ten minste één van de verdachten (een 28-jarige man), gewetenloos de liquidaties pleegde.”

Wat het OM betreft bevestigen de berichten de relatie tussen beide liquidaties; twee verdachten, de 28-jarige man en een 25-jarige man, worden verdacht van betrokkenheid bij zowel de liquidatie en de pogingen daartoe in Kerkdriel als de liquidatie in Krommenie.

Drie van de vier verdachten hebben volgens het OM een rol gehad bij een poging tot liquidatie in Amsterdam op 4 april 2016. Tegen die drie is levenslang geëist. Onder hen ook een 29-jarige verdachte die verder terecht staat voor de liquidatie in Kerkdriel en de pogingen daartoe.

De 41-jarige man waarvan het OM vindt dat hij 22 jaar de cel in moet, heeft ervoor gezorgd dat de schutters wisten waar en wanneer ze het slachtoffer in Krommenie zouden kunnen liquideren.

De twee liquidaties en de pogingen daartoe vinden hun oorsprong in wat de ‘Mocromaffia-oorlog’ wordt genoemd. De 28-jarige verdachte is volgens het OM in alle gevallen opdrachtgever geweest. De slachtoffers waren mensen die hij (mede) verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn broer in 2012. Die kwam om het leven bij een aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.  Het slachtoffer in Krommenie zou van plan zijn geweest de 28-jarige te doden.