OM wil celstraf voor man die zich voordeed als arts en patholoog
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 48 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist tegen een 58-jarige man uit Bennekom. Het OM verdenkt de man ervan dat hij zich ten onrechte heeft uitgegeven als arts en patholoog in binnen- en buitenland. De werkwijze van de man kwam in 2015 aan het licht, nadat werkgevers ontdekten dat hij geen geldige diploma’s kon overleggen.
Volgens de officier van justitie is de man jarenlang bezig geweest om zonder opleiding of diploma ergens ‘binnen te komen’ als forensisch arts. Een spoor van sollicitaties en gesprekken voert langs meerdere organisaties en projecten, aanvankelijk zonder veel succes. Uiteindelijk wordt de man eind 2013 aangenomen bij een buitenlands bedrijf dat zich bezighoudt met internationale crisis- en rampenbestrijding.
De man verricht vervolgens werkzaamheden op crashsites na vliegrampen in Namibië (2013) en Frankrijk (2015). Bij de laatste vliegramp werpt hij zich op als steun en toeverlaat voor de nabestaanden van een Nederlands slachtoffer. ‘De verdachte heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen van nabestaanden in zijn allesomvattende leugen dat hij forensisch arts was’, aldus de officier van justitie. ‘Op het moment dat zij erachter kwamen dat verdachte een oplichter was, zakte de grond onder hun voeten vandaan. Zij zijn eerst een dierbare op tragische wijze verloren en moeten er dan achter komen dat de arts die hun steun en toeverlaat was in hun meest kwetsbare periode, een oplichter was.’
Niet alleen heeft de man zich ten onrechte als arts voorgedaan bij bovengenoemd buitenlands bedrijf, ook heeft hij als gastdocent lesgegeven op de politieacademie vanaf eind 2014 tot midden 2015. Ook daar beweerde hij werkzaam te zijn als forensisch arts. Op het moment dat hem werd gevraagd om een diploma te overleggen, heeft hij een vervalst exemplaar gebruikt. Ook de betreffende universiteit heeft hiervan aangifte gedaan. Tot slot heeft een GGD aangifte gedaan van oplichting. Hier zou de man tijdens zijn sollicitatie vervalste referenties overlegd hebben en kon hij desgevraagd geen diploma tonen. De aangifte van de politieacademie leidde tot het strafrechtelijke onderzoek, dat zich uiteindelijk ook uitstrekte tot de strafbare feiten in het buitenland.
’De verdachte was jarenlang actief bezig een netwerk op te bouwen en binnen dat netwerk strooide hij met titels, verzonnen werkervaring, niet bestaande bestuursfuncties en namen van artsen met wie hij gewerkt zou hebben, steeds met het kennelijke doel weer ergens een klus of functie te bemachtigen. Op z’n minst probeerde hij een aanbeveling los te krijgen, die hem weer een stapje verder kon helpen’, aldus de officier van justitie in het requisitoir. ’Zijn aspiraties gingen steeds verder: examens afnemen bij de politieacademie, werken als forensisch patholoog in Namibië en Frankrijk, werken als forensisch arts bij de GGD of het geven van lezingen over zijn werk bij de MH17, hij deinsde nergens voor terug.’
De verdachte kan niet alleen een maatschappelijk verwijt gemaakt worden, omdat hij mensen voor de gek heeft gehouden. Het OM kwalificeert zijn handelen als oplichting en valsheid in geschrifte. Ondanks het feit dat het onderzoek lang heeft geduurd en de strafbare feiten enkele jaren geleden gepleegd zijn, vindt het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. De officier eiste een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tijdens de proeftijd zou de man geen werkzaamheden op het gebied van individuele gezondheidszorg mogen verrichten. Ook kondigde de officier van justitie een ontnemingsvordering aan.