OM eist vier jaar gevangenisstraf en TBS voor fatale mishandeling in Warnsveld

De 35-jarige Zutphenaar, die op 8 juli 2017 een 26-jarige man uit Warnsveld bij een ruzie fatale klappen gaf, heeft zich schuldig gemaakt aan een zware mishandeling, met voorbedachte raad, met de dood tot gevolg. Dit betoogde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zutphen. De officier eiste een gevangenisstraf van vier jaar en TBS met dwangverpleging tegen de verdachte.

De aanleiding voor de gebeurtenissen in de nacht van 7 op 8 juli is een ruzie eerder die avond in het uitgaansleven van Zutphen. De 26-jarige man zou hierbij een vriend van de 35-jarige man geslagen hebben. De 35-jarige man wil de 26-jarige man hierop aanspreken en belt hem ’s nachts op. De mannen spreken af om elkaar te treffen bij een supermarkt in Warnsveld. De 26-jarige man is in gezelschap van een vriend, de 35-jarige man komt met zijn vriendin en een vriend.

Het onderzoek heeft volgens het OM wettig en overtuigend bewijs opgeleverd dat de 35-jarige man bij aankomst bij de supermarkt de 26-jarige man meteen een harde klap heeft gegeven. Daarna is er, terwijl het slachtoffer al weerloos op de grond lag, nog een keer hard tegen zijn hoofd geslagen. Dit blijkt volgens het OM uit het sectierapport en uit verklaringen van verdachte en getuigen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, waar hij in coma is geraakt en op 6 augustus is overleden.

Het verweer van verdachte dat de 26-jarige man met een mes op hem af kwam en hij zich daarom moest verdedigen, is volgens de officier volstrekt niet aannemelijk. De getuigen die hierover verklaren – afkomstig uit de kring rond verdachte - kwamen pas veel later met dit verhaal op de proppen. De verdachte kan zich naar het oordeel van het OM niet beroepen op noodweer.

Het is volgens de officier van justitie duidelijk dat de uiteindelijke dood van het slachtoffer is te verklaren door het toegepaste geweld. Het OM kwalificeert de gebeurtenissen als een zware mishandeling met de dood tot gevolg. Vooral de tweede klap rekent de officier de verdachte zwaar aan: ‘Het slachtoffer was al weerloos. Waarom dan toch opnieuw slaan? Dit kan alleen maar uiterst laf worden genoemd.’

De verdachte, die aan kickboksen heeft gedaan, kent zijn kracht en weet wat de gevolgen zijn als hij met gebalde vuist slaat, zo betoogde de officier. Hij heeft bewust het risico op zwaar letsel aanvaard. Bovendien is er sprake van voorbedachte raad: de man maakte de afspraak met het voornemen om te gaan vechten, niet om te gaan praten.

De officier stond ook stil bij het leed van de nabestaanden: ‘De vrolijke en verdrietige momenten in het leven kunnen niet meer met hem gedeeld worden. De mijlpalen die zijn leven hadden moeten kenmerken en glans moeten geven, gaan niet meer plaatsvinden.’

Bij het bepalen van de strafmaat houdt de officier rekening met de ernst van het feit en met het strafrechtelijk verleden en de persoonlijkheid van verdachte. Zijn leven wordt gekenmerkt door verslaving en hieruit voortvloeiende problemen, waaronder veel geweldsdelicten. Deskundigen hebben aangegeven dat een behandeling in het kader van een TBS nodig is.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van vier jaar en TBS met dwangverpleging passend.

De Rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet op 13 juni uitspraak.