OM eist celstraf tegen man die kinderen uit Arnhem zonder toestemming meenam naar buitenland
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een celstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist tegen een 32-jarige Afghaanse man uit Arnhem. De man wordt ervan verdacht vorig jaar zijn twee kinderen van destijds 5 en 7 jaar te hebben onttrokken aan het ouderlijk gezag.
De man heeft op 4 november 2016 de kinderen zonder toestemming van hun moeder meegenomen naar het buitenland, naar een voor haar onbekende bestemming. Hij haalt die dag de kinderen zonder medeweten van de vrouw eerder van school, omdat ze een afspraak bij de tandarts zouden hebben. Uit onderzoek blijkt dat daar geen sprake van is.
Als de moeder ontdekt wat er is gebeurd, vermoedt zij dat de man de kinderen mee wil nemen naar zijn geboorteland Afghanistan. Twee dagen later wordt de vader aangehouden in Hongarije, waar hij met de kinderen in een trein richting Roemenië zit. Tegen de verdachte is op dat moment een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Na de aanhouding van de man zijn de kinderen in Hongarije weer met moeder herenigd.
De verdachte heeft in een verhoor beweerd dat hij de kinderen niet heeft willen onttrekken aan het gezag. Hij zou in plaats daarvan als verrassing een korte vakantie met het gezin hebben gepland. De officier noemt dat scenario volkomen ongeloofwaardig, mede omdat de moeder op geen enkel moment door de man op de hoogte is gesteld van vakantieplannen. Volgens de officier liggen spanningen in de echtelijke relatie en tussen de families van de man en de vrouw ten grondslag aan de onttrekking.
“Verdachte heeft met de onttrekking het ouderlijk gezag van de moeder ernstig ondermijnd. Hij heeft haar in grote angst en onzekerheid achtergelaten in Nederland”, aldus de officier van justitie. Volgens hem hebben adequaat optreden van politie en justitie in Nederland en Hongarije er voor gezorgd dat de situatie niet erger is geworden.
Het recidiverisico is groot, aldus de officier. Hij acht daarom een deels voorwaardelijke straf met een proeftijd van drie in plaats van twee jaar passend. Daarnaast zou de man volgens de officier reclasseringstoezicht met meldplicht en een ambulante behandeling voor agressie- en relatieproblematiek moeten krijgen.
De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet op 8 januari 2018 uitspraak.