Twaalf jaar cel geëist tegen man na neersteken vrouw in Almelo

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 29-jarige man uit Almelo. Hij stond terecht voor het doden van zijn 29-jarige vriendin op 9 oktober 2016. De vrouw is overleden, nadat zij met een mes in haar hals en borst was gestoken.

De dodelijke steekpartij vond plaats in de woning van het stel in Almelo. De man ontkende het feit te hebben gepleegd en zegt zijn vriendin dodelijk verwond in de woning te hebben aangetroffen, nadat hij de woning korte tijd verlaten had. In tussentijd zou een derde zich toegang hebben verschaft tot de woning en zijn vriendin hebben gedood.

Het rechercheteam van het Team Grootschalig Onderzoek (TGO) heeft alles uit de kast gehaald om dat alternatieve scenario te onderzoeken. Dat heeft geleid tot een dossier van ruim 2300 pagina’s. Volgens de officier van justitie kan op basis van het uitgebreide forensisch en digitaal onderzoek onomstotelijk worden bewezen dat de man zelf zijn vriendin heeft doodgestoken.

De verdachte heeft volgens de officier op geen enkele manier meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek. Hij weigerde de code van zijn telefoon af te geven en heeft het gebruikte steekwapen weggemaakt. Veel vragen heeft verdachte niet beantwoord omdat hij claimde aan geheugenverlies te lijden. Neuropsychologisch onderzoek wijst echter uit dat het onaannemelijk dat hij zich cruciale gebeurtenissen niet zou kunnen herinneren.

Verder beweert hij dat er geen sprake was van enig relatieprobleem, terwijl uit het onderzoek is gebleken dat de relatie van het stel de laatste jaren zeer moeizaam verliep en dat het slachtoffer kort voor haar dood de relatie met verdachte heeft verbroken. De verdachte kon dit volgens de officier niet verkroppen en heeft vervolgens zijn vriendin het leven benomen en daarmee haar alles afgenomen dat ze bezat.

Verder heeft de verdachte een onuitsprekelijk verdriet bezorgd aan de nabestaanden. Volgens de officier wenst verdachte het door hem gepleegde feit niet onder ogen te zien en verschuilt hij zich achter een door hem opgeworpen façade van slachtofferschap. Door deze houding aan te nemen en door te suggereren dat de dader uit de kring van familie en vrienden van het slachtoffer komt, brengt hij veel extra leed toe aan de nabestaanden, aldus de officier van justitie.

De man is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Volgens deskundigen lijdt de man aan een aantal stoornissen, maar kan er geen verband worden aangetoond met het tenlastegelegde.

De rechtbank doet over een maand uitspraak in verband met de omvang van het dossier.