OM eist gevangenisstraf voor steekpartij op Kerstavond in Apeldoorn

Een 40-jarige man uit Enschede heeft op kerstavond  in het uitgaansgebied van Apeldoorn ‘chaos en paniek veroorzaakt, door met de blik van een waanzinnige in het wilde weg mensen op straat neer te steken.’ Zo typeerde de officier van justitie het steekincident op 24 december 2016, waarbij drie mensen met messen werden verwond. Tegen de Enschedeër werd vandaag voor de rechtbank in Zutphen vier jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist.

De verdachte loopt die kerstavond na het uitgaan met een vriend door de Hoofdstraat in Apeldoorn, als het tweetal wordt uitgescholden door een groepje dronken mannen. De scheldpartij ontaardt in wat duw- en trekwerk, maar het tweetal loopt aanvankelijk wel verder. De verdachte is echter zo boos, dat hij twee messen die hij voor zijn werk heeft uit zijn jaszak pakt. Hij loopt met in iedere hand een mes terug naar de groep. Volgens de verdachte was hij alleen van plan om de mannen met de messen te imponeren. Maar onder invloed van drank en drugs, en uit gekrenktheid, steekt hij op twee mannen in. Het derde slachtoffer wordt geraakt als hij de verdachte probeert tegen te houden. Deze man geeft de verdachte een vuistslag, maar wordt vervolgens in zijn kin gestoken. Er arriveren politiemensen, maar de verdachte reageert niet op de oproep om de messen te laten vallen. De politie ziet zich dan genoodzaakt om de verdachte in zijn voet te schieten.

Volgens het OM heeft de man zich schuldig gemaakt aan poging doodslag. De man was  vooraf  misschien niet van plan om daadwerkelijk met de messen te steken. Maar door in het wilde weg op de slachtoffers in te steken, heeft hij de kans op overlijden van de slachtoffers wel voor lief genomen.

Bij de strafeis houdt de officier van justitie rekening met de ernst van het feit: ‘Een gebeurtenis als deze kan voor slachtoffers en omstanders zeer traumatisch zijn. Zeker in deze tijd, waarin mensen leven in angst voor aanslagen, levert dit gevoelens op van angst en onrust op.’ Daarnaast laat de officier meewegen dat aan het steekincident een belediging vooraf ging, en dat de verdachte zelf in zijn voet geschoten is door de politie.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk (met een proeftijd van twee jaar), passend.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet op 3 augustus uitspraak.