Onderzoek naar Bossche groepsverkrachtingen: jaren cel geëist
In het onderzoek naar de zogenoemde Bossche groepsverkrachtingen zijn tegen de verdachten jarenlange celstraffen geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) bracht tijdens de zitting vandaag het bewijs tegen de verdachten naar voren. Naast uitgebreide verklaringen van de slachtoffers, gaat het om camerabeelden ter plaatse, verklaringen van verdachten en om expliciete berichten, foto’s en filmpjes uit de telefoons van de verdachten.
De zaak kwam aan het rollen in februari 2019. Bij de politie kwamen twee afzonderlijke meldingen binnen van minderjarige meisjes. De meldingen toonden opvallende gelijkenissen. De meisjes verklaarden misbruikt te zijn door meerdere jongens op dezelfde locatie in de wijk Orthen in Den Bosch. Ze hadden kort daarvoor een of meer drankjes gedronken en voelden zich daarna niet lekker. Kort daarna kwam er weer een melding van een meisje en in het onderzoek dat volgde, kwamen acht verdachten in beeld en bleek dat meerdere meisjes mogelijk ook slachtoffer van misbruik waren geworden. Het OM besloot zes van de verdachten te vervolgen voor hun aandeel in de zaak. Eén slachtoffer deed uiteindelijk aangifte.
‘Norm moet hersteld’
Het dossier laat de belevingswereld van sommige verdachten zien, waarop de officier van justitie vandaag verder in ging: ‘Seks tussen een minderjarig meisje en meerdere jongens tegelijkertijd of zeer kort achter elkaar, terwijl zij zich niet lekker voelt of niet helemaal bij bewustzijn is, is niet acceptabel. Die norm moet worden hersteld en bekrachtigd met deze zaak.’ En dat er sprake was van een afwijkende norm, blijkt uit het onderzoek naar de telefoons van enkele verdachten. De berichten vormen naast de verklaringen van de meisjes een belangrijk deel van het bewijs in de zaak.
‘Next one’
Er zijn legio berichten te zien waarin ‘wijve’ centraal staan. Het laat volgens de officier van justitie zien dat ze meisjes niet als een persoon, maar als object zagen: ‘Voor een deel van deze verdachten was het doodnormaal om bijna wekelijks wisselende objecten voor handen te hebben om seks mee te hebben. Met zo’n verknipt beeld van met name minderjarige meisjes, is het logisch dat je niet meer aanvoelt wat normaal is en wat niet en over grenzen van meisjes heen gaat. Exemplarisch is een voorbeeld van een filmpje van een van de verdachten en een meisje in een string waarbij de verdachte zegt: ‘Next one’ en in een ander bericht wordt door een van de verdachten gesproken over ‘eindstand neuken’.
Verminderd bewustzijn
De officier van justitie vindt het aannemelijk dat de slachtoffers tijdens het misbruik onder invloed van middelen waren: ‘Het is duidelijk dat de slachtoffers in staat van verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeerden. Mogelijk gebeurde dat onder invloed van GHB, waarbij de symptomen sterk overeenkomen met wat meisjes beschrijven gevoeld te hebben. Het kan echter ook een gevolg zijn van alcohol of een ander middel.’ Uit toxicologisch onderzoek is niet vast komen te staan of er sprake was van de aanwezigheid van GHB. Immers, die stof is na acht uur weer uit het lichaam verdwenen.
Camerabeelden
Het misbruik vond in alle gevallen plaats boven een ruimte van een pand aan de Orthen in Den Bosch. In de ruimte waren meerdere matrassen aanwezig. Op en in de buurt van die matrassen werd een groot aantal spermasporen aangetroffen. Ook hing er in het pand een camera. Mede op basis van de camerabeelden hecht het OM veel bewijswaarde aan de verklaringen van een van de slachtoffers. Haar verklaringen passen bijna perfect bij de camerabeelden.
Ernst van de feiten
Bij het bepalen van de straf heeft de officier van justitie rekening gehouden met de ernst van de feiten. Beide slachtoffers waren tijdens het misbruik slechts vijftien jaar oud. Ook het feit dat meerdere verdachten geen condooms gebruikten tijdens het misbruik, ziet het OM als strafverzwarende omstandigheden. De verdachten hebben volgens de officier van justitie geen enkel respect gehad voor de jonge meisjes en hun eigen gerief voorop gesteld: “De manier waarop de meisjes zijn behandeld schendt op ongelooflijk grove manier hun lichamelijke integriteit. Zo’n traumatische gebeurtenis maakt diepe impact op hen, maar ook op hun omgeving. Het leven van deze mensen staat totaal op zijn kop.”
Gevangenisstraffen
Het OM eiste celstraffen variërend van twee tot vier jaar cel, net als contactverboden, locatieverboden en een schadevergoeding. Eind januari 2022 doet de rechtbank uitspraak in de zaak.