"Hoofdpijn, spanningen of huilbuien zijn heel normaal"
Begin 2019 werden winkeliers in Eindhoven en omgeving opgeschrikt door een reeks van overvallen. Meerdere keren werd daarbij melding gemaakt van een lange, negroïde man met dreadlocks. Al gauw werd in de media daarom gesproken over de 'rasta-overvaller'. Woensdag 26 februari start de inhoudelijke behandeling van de zaak. Wij stelden vier vragen aan Jytte Reichert van Slachtofferhulp Nederland over de impact van overvallen.
Hoe groot zijn de gevolgen voor een slachtoffer van een overval?
“Geen enkele overval is hetzelfde en ook geen enkel slachtoffer is hetzelfde. Daardoor zullen de gevolgen van een overval ook van persoon tot persoon verschillen. Maar over het algemeen kun je wel stellen dat het heel ingrijpend is om een overval mee te maken en dat een overval veel impact heeft op slachtoffers. We horen vaak dat mensen last hebben van hoofdpijn, spanningen of huilbuien en nare herinneringen. Dat is heel normaal, maar het kost ook veel energie.”
Wat kunnen jullie slachtoffers adviseren?
“Wij adviseren slachtoffers om zichzelf de tijd te gunnen en emoties niet weg te stoppen. Daarnaast adviseren wij om iemand in vertrouwen te nemen en met hem of haar te praten over de emoties. Daarnaast is het belangrijk om het dagelijks ritme vast te houden. Voor sommige slachtoffers is de impact zo groot dat zij niet meer in staat zijn om terug te gaan naar hun werk, met alle gevolgen van dien. “
Gaat angst weg als een dader gepakt is?
“Het kan geruststellend werken als je weet dat de dader gepakt en gestraft is. Maar sommige slachtoffers blijven angst ervaren.”
Wat kunnen jullie betekenen voor slachtoffers van een overval?
“Allereerst bieden wij emotionele ondersteuning. We luisteren naar wat het slachtoffer is overkomen en hoe hij of zij zich voelt. We geven tips over hoe zij met hun emoties kunnen omgaan. Daarnaast helpen wij met praktische ondersteuning. Wanneer een slachtoffer bijvoorbeeld letsel heeft opgelopen, komt hij / zij wellicht in aanmerking voor een tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Wij helpen bij de aanvraag.
En tot slot begeleiden wij in het strafproces. We helpen met het invullen van de formulieren, geven juridisch advies, helpen bij het opstellen van de SSV of het spreekrecht (lezen deze indien gewenst voor), inventariseren de wensen van het slachtoffers omtrent de zitting en staan het slachtoffer tijdens de zitting bij.”
Meer info
De zitting van woensdag 26 februari start om 9.30 uur bij de rechtbank in ’s-Hertogenbosch. Ook tijdens die zitting wordt stilgestaan bij de impact op slachtoffer in deze specifieke zaak.
Kijk voor meer informatie op de volgende pagina’s:
https://www.slachtofferhulp.nl/emotionele-hulp/stressklachten/omgaan-met-stressklachten/).
https://community.slachtofferhulp.nl/geweld