Jeugddetentie en behandeling geëist in zaak crossincident

“Voor veel bezoekers van de autocross in Leende is het een traumatische ervaring geweest. Meerdere personen zijn ernstig gewond geraakt, maar mogen van geluk spreken dat ze het er levend van af hebben gebracht.” Vanmiddag stond een 22-jarige man uit Reuver voor de rechter. Hij reed op zondag 15 september 2019 met zijn crosswagen het publiek in tijdens de prijsuitreiking van De Kempen Cross in Leende.

Vergroot afbeelding
Beeld: Nishant Aneja

De aanleiding voor deze vreselijke gebeurtenis blijkt een ruzie te zijn. De verdachte nam deel aan De Kempen Cross en had betaald voor drie manches. De laatste ronde ging echter niet door vanwege stofoverlast. De verdachte wilde daarop een deel van zijn geld terug en haalde samen met zijn vriendin verhaal bij de jury-bus. Vlak daarna reed de man met zijn auto in op het publiek.

Ernstig gewond

Als gevolg van de aanrijding raken drie mannen en een vrouw gewond. Een man en een vrouw raakten bewusteloos door de klap. Een man scheurde zijn kruisband, terwijl de vrouw haar scheenbeen brak. Een andere man brak zijn knie en scheurde zijn achillespees: "Het is maar de vraag of dit laatste slachtoffer ooit volledig herstelt", zo vertelt de officier. Kort na het incident raakte ook een medewerker van de cross gewond. Hij probeerde de sleutels uit het contactslot van de auto te halen en raakte gewond aan zijn hoofd tijdens een treffen met de verdachte.

Verstandelijke beperking

Uit het psychologisch rapport komt naar voren dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van het geestesvermogen van de verdachte. De officier: "De man heeft een lichte verstandelijke beperking. Die beperking speelde ook tijdens het crossincident een rol, zo denken psychologen." Volgens specialisten is de kans op recidive op korte termijn niet groot, maar voor de langere termijn is het van belang dat er een begeleidings- en behandeltraject wordt ingezet.

Effectieve straf

Het uitgangspunt is dat jongeren van 16 en 17 jaar worden berecht volgens het jeugdstrafrecht en jongeren van 18 tot 23 jaar volgens het volwassenenstrafrecht, maar de rechter kan op grond van de ernst van het delict en de persoonlijkheid van de verdachte van dit uitgangspunt afwijken. Onder meer op basis van adviezen van specialisten, vraagt de officier om het adolescentenstrafrecht toe te passen: "Het is belangrijk om aan jongeren en jongvolwassenen een straf op te leggen en begeleiding te bieden die effectief is. Voor de jongere zelf, maar ook voor de samenleving omdat daarmee de kans op herhaling wordt beperkt."

Slachtoffers

De officier van justitie heeft op zitting ook uitgebreid stilgestaan bij de impact die de aanrijding had op de slachtoffers en hun omgeving: "Wat er die zondag is gebeurd, is op geen enkele wijze goed te praten. Naast de fysieke gevolgen voor een vijftal slachtoffers, zijn er ook nog de mentale gevolgen voor een groot aantal slachtoffers. Mensen die het hebben zien gebeuren en het beeld niet meer van hun netvlies krijgen. Deze dag is een zwarte bladzijde voor velen. De verdachte zal gestraft moeten worden voor zijn daden."

Eis

Een jeugddetentie van langere duur is de enige passende straf wat betreft de officier. Het OM heeft in zijn strafeis rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en zijn blanco strafblad. Er is ook gekeken naar de maatschappelijke impact en de impact op de direct betrokken slachtoffers: "Alles afwegend kom ik tot een strafeis van 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk onder de voorwaarde dat de man intensief wordt behandeld."