Groepsverkrachtingen Den Bosch: onderzoek volop verder
Vanmiddag zijn zes van de acht verdachten in het onderzoek naar de groepsverkrachtingen ’s-Hertogenbosch voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de verkrachtingen, waarvan zeker drie meisjes het slachtoffer werden. De rechter-commissaris heeft bepaald dat er onvoldoende redenen zijn om de zes langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie is het niet met die beslissing eens en gaat in beroep. Onder leiding van de officier van justitie gaat het onderzoek onverminderd verder. Wij stelden vijf vragen aan de officier.
Wat vindt u van de beslissing van de rechter-commissaris?
“Wij kunnen ons niet vinden in de beslissing van de rechter-commissaris. In tegenstelling tot de rechter-commissaris vinden wij dat er voldoende redenen zijn om de verdachten langer vast te houden. Daarom gaan wij in beroep tegen deze beslissing. Het onderzoek gaat intussen volop verder.”
Na de arrestaties waren er zeer veel reacties, onder meer op social media. Hoe heeft u dat ervaren?
“Het gaat hier om een uitzonderlijke zaak. Een onderzoek dat veel emoties losmaakt en ik begrijp daarom heel goed dat mensen van zich laten horen, bijvoorbeeld op social media. Waar ik veel moeite mee heb, is dat foto’s en namen van slachtoffers en verdachten online worden gezet. Vaak gaat dat gepaard met bedreigende of lasterlijke teksten en dat is volstrek onacceptabel. Niet alleen richting de slachtoffers, maar ook richting verdachten. Het leven van meerdere families staat volledig op zijn kop en dat is vreselijk voor deze mensen. Al deze strafbare uitingen worden daarom door ons onderzocht.”
Bedreigingen worden vaak geuit via anonieme accounts, maakt dat het onderzoek naar de daders niet lastig?
“De impact die bedreigingen hebben op slachtoffers en hun omgeving is enorm, maar dit geldt ook voor de verdachten. Ook anonieme accounts laten sporen achter en samen met onder meer digitaal experts van de politie maken wij er werk van om de daders van deze bedreigingen op te sporen, want die bedreigingen belemmeren het onderzoek.”
Belemmeren het onderzoek?
“Zoals vorige week gemeld hebben wij sterke aanwijzingen dat meer meisjes slachtoffer zijn geworden van deze groep. Van een aantal hebben wij ook een idee om wie het gaat, maar angst speelt in deze zaak helaas een grote rol. Er zijn meisjes die simpelweg niet durven te verklaren omdat ze bang zijn voor de gevolgen en dat is heel triest. Wij hopen echt dat deze meisjes over die drempel stappen en ons helpen in het onderzoek, maar tenminste hulp zoeken als ze slachtoffer zijn geworden.”
Hoe gaat het onderzoek nu verder?
De afgelopen maanden is uitvoerig onderzoek gedaan en uiteindelijk heeft dat geleid tot de arrestaties van acht verdachten. Wij willen precies weten wat er allemaal is gebeurd bij het garagebedrijf. Ook nu de verdachten in vrijheid zijn gesteld gaan wij door met het onderzoek. Intussen wachten wij af wat het hoger beroep gaat opleveren.”