Gevangenisstraf geëist voor helershol in Eindhoven
“Het Eindhovens Pandjeshuis was een helershol voor criminelen die dit Pandjeshuis gebruikten als een soort pinautomaat waar ze geen pinpas, maar een gestolen goed geld nodig hadden om geld te krijgen,” opent de officier van justitie zijn pleidooi.
Tien strafbare feiten verwijt het Openbaar Miniserie Oost-Brabant een pandjeshuis in Eindhoven, de directeur ervan en zijn twee vennoten die ook familie van hem zijn.
Het gaat dan om het niet voldoen aan de aantekeningsverplichting, innemen van gestolen goederen (heling) witwassen van goederen naar de goudopkoper, vervalsen inkoopfacturen, witwassen van goederen, krediet verlenen zonder vergunning, voorhanden hebben van cocaïne en de verkoop ervan, valsheid hypotheek en witwassen van een woning.
De laatste verdachte, door de officier de ‘goudopkoper’ genoemd, is de 46-jarige man uit Den Haag. Hem wordt verweten inkoopfacturen valselijk te hebben opgemaakt.
De 48-jarige eigenaar van het pandjeshuis hoorde 5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen met daarnaast 5 maanden hechtenis en een beroepsverbod van 5 jaren. De 31-jarige vrouw moet als het aan het OM ligt 18 maanden de gevangenis in waarvan 9 voorwaardelijk en apart een hechtenis van 5 maanden en beroepsverbod 5 jaren. De 51-jarige vrouw zou een taakstraf verdienen van 150 uur met een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk. De ’goudopkoper’ hoorde 6 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Het Pandjeshuis zelf zou een boete moeten krijgen van 40.000 euro.
In 2015 werd deze onderneming door het OM en de politie onder de loep genomen. Hier was alle aanleiding toe. Uit informatie kwam naar voren dat de 48-jarige eigenaar uit Mierlo gestolen spullen inkocht en bleek bij een controle van de administratie dat veel klanten bekenden waren van de politie op het gebied van vermogensdelicten. Eerder was al gebleken dat een horloge dat beleend was aangetroffen, bij een woninginbraak gestolen was. In het onderzoek werd in maart 2016 een doorzoeking gedaan bij het bedrijfspand, een loods en de woningen van de directeur en zijn 31-jarige dochter. Daar zijn toen gestolen goederen en drugs gevonden.
Bij het opkopen van gebruikte goederen, zoals dat gedaan werd in het Eindhovens Pandjeshuis zijn de handelaren verplicht een goede administratie bij te houden over de verworven artikelen en de aanbieders daarvan. Dit bleek hier niet in orde. Burgerservice nummers werden foutief genoteerd en werd er slecht bijgehouden met welk document een klant zich identificeerde. Gevraagd hiernaar verklaarde de eigenaar dat hij niet bij alle transacties het paspoort of de identiteitskaart controleerde. Hij deed dit bij nieuwe mensen, maar niet bij mensen die hij al kende.
Innemen van gestolen goederen, dus heling. Vijf keer staat dit feit op de tenlastelegging. Het gaat dan om horloges, camera’s. iMacs en telefoons. Een voorbeeld: Wanneer een eigenaar van een camera belt met het bedrijf om te vragen of zij toevallig zijn camera hebben, wordt in de administratie de zogenaamde verkoop van deze camera op een eerder datum gezet. In het pand en in de loods van het Pandjeshuis zijn ook nog andere gestolen voorwerpen aangetroffen, telefoons, brommers en fietsen. Een persoon heeft 17 keer een fiets beleend en keer op keer gaf het pandjeshuis deze persoon een paar tientjes als hij weer een fiets kwam brengen. Ook uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat hij handelde in Iphones die gestolen waren.
En zo gingen ze wel vaker te werkt, is de mening van de officier ter zitting: “Uit deze incidenten komt het beeld naar voren van een onderneming die op meerdere momenten goederen heeft verworven, terwijl het uit de omstandigheden waaronder deze goederen werden verworven duidelijk was dat deze van diefstal afkomstig waren.”
Het witwassen deed de eigenaar door sieraden te verkopen aan de ‘goudopkoper’. De sieraden werden dan meteen omgesmolten ook al zaten die nog in de beleen termijn. Deze verdachte vervalste de inkoopfacturen van goud. Hij gebruikte identiteitsbewijzen van personen die bij het pandjeshuis goederen hadden beleend, maar nooit goud aan hem hadden verkocht.
Gedurende het onderzoek kwamen nog meer strafbare feiten aan het licht. Zo bood de onderneming krediet aan aan mensen zonder dat zij daar een vergunning voor had en is bij een doorzoeking van de woning van de verdachte drugs gevonden. Met daarbij kleine zakjes en een weegschaal. Dit duidt er volgens de officier van justitie op dat hij ook handelde in de drugs en verschillende getuigen bevestigen drugs van hem te hebben gekocht.
Bij het aanvragen van een hypotheek voor de woning van de eigenaar en zijn vrouw is een valse werkgeversverklaring, een valse salarisspecificatie en een valse arbeidsovereenkomst gebruikt. Uit deze documenten zou blijken dat zijn vrouw fulltime in het bedrijf zou werken, in werkelijkheid was ze er bijna nooit. Maar zo konden ze wel het huis kopen.
Volgens het OM was er hier sprake van het langdurig plegen van ernstige strafbare feiten. Het Eindhovens Pandjeshuis, de eigenaar en zijn dochter trokken tegen de regels in volledig hun eigen plan. Bij hen konden deze mensen zonder achterhaald te worden hun van misdrijf afkomstige goederen kwijt: “Het Pandjeshuis was een toevluchtsoord voor criminelen die van hun gestolen waar af willen. Je bent een helershol en door jou handelen zorg je ervoor dat misdaad loont,” beëindigde de officier zijn pleidooi.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.