Forse gevangenisstraf geëist voor man die vriendin neerstak met vleesmes

"Wat mogen we van geluk spreken want het had weinig gescheeld of het slachtoffer leefde niet meer en hadden haar kinderen en kleinkinderen zonder haar verder gemoeten," zo opent de officier van justitie van het OM Oost-Brabant zijn requisitoir vandaag voor de rechtbank in Den Bosch.

Die 25 februari 2018 is zij door de 54-jarige verdachte, haar toenmalige vriend, in de borststreek gestoken, waarbij haar hartspier wordt geraakt. Een openhartoperatie heeft haar leven gered. Maar wat ging er aan vooraf dat het die koude februari avond zo mis is gegaan?

De verdachte en het dan 57- jarige slachtoffer hebben al een paar jaar een relatie. Hij is bij haar ingetrokken in Veghel. Maar de relatie loopt niet altijd even soepel en er is vaak onenigheid. In de week voor het steekincident heeft zij hem nog geappt: "Ik denk dat we totaal niet bij elkaar passen." De bewuste avond zitten de verdachte en zijn vriendin voetbal te kijken, als zij - geen groot PSV fan - besluit met haar ex-vriend nog even naar de kroeg te gaan. De verdachte denkt dat er iets achter steekt en besluit mee te gaan. In de kroeg ontstaat er mot en hij giet een glas bier over haar hoofd.

Vanaf dat moment loopt het verhaal van verdachte en het verhaal van anderen uiteen. Hij zegt boos te zijn weggelopen en zich niet meer te herinneren wat hij heeft gezegd, maar volgens getuigen zou hij hebben geroepen "Als je thuis komt, steek ik je kapot!" WhatsApp berichtjes van het slachtoffer naar haar dochter die ze die avond verstuurde, bevestigen de strekking van zijn bedreiging.

Hij vertrekt naar huis en een half uurtje later volgt zij. Bij thuiskomst komt hij met twee messen in zijn handen de trap afgerend, zo verklaart zij later. Hij steekt haar meerder keren, dat blijkt wel uit de scheuren in haar kledingstukken en ze belandt uiteindelijk op de bank. 1 keer steekt hij dan nog in het kussen naast haar waarbij hij roept: "straks ben jij dat!"

Volgens het Openbaar Ministerie is er overduidelijk sprake van voorbedachte rade, de verdachte heeft haar bedreigd in de kroeg en heeft na de bedreiging tijd genoeg gehad om daarover na te denken. Er zitten 40 minuten tussen zijn vertrek uit de kroeg en die van het slachtoffer, dat geeft hem genoeg tijd om te bedenken hoe hij zijn bedreigingen in de praktijk zal brengen. Dat hij de messen heeft gepakt en daarmee naar boven is gelopen, laat dat ook zien dat hij er over na heeft gedacht. Als zij dan thuis komt, heeft hij de messen al in zijn hand. Zijn verdediging dat zij hem eerst in het kruis zou hebben getrapt waarna hij een black-out kreeg en daarin heeft gehandeld, vindt het OM ongeloofwaardig. Hij heeft immers zelf heel rustig 112 gebeld en gezegd iemand te hebben neergestoken. Bij aankomst van de politie kan hij ook rustig vertellen hoe het mes eruit ziet en waar deze in de keuken te vinden is. "Past dit bij iemand die een black-out heeft gehad?" vraagt de officier zich hardop af ter zitting. Zijn verklaring later dat het kwam omdat hij GHB had gedronken, schuift de officier van tafel want dat blijkt niet uit zijn bloedonderzoek.

De officier van justitie vat het nog eens samen: "Wie geloof je, het verhaal van het slachtoffer waarbij het bewijs elk detail bevestigt, of die van de verdachte die geen bewijsbare verklaring heeft? Ik acht het wettig en overtuigend bewezen en eis daarom een gevangenisstraf van acht jaar voor deze buitenproportionele bijna dodelijke steekpartij."

De rechtbank komt over twee weken met de uitspraak.