Gezamenlijke interventies in Zuid-Nederland tijdens De Week van het Buitengebied

In Zeeland, Brabant en Limburg zijn de Politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten, belastingdienst en de Taskforce Brabant-Zeeland vanochtend gestart met De Week van het Buitengebied. Deze week gaan er op tientallen locaties in het zuiden van het land verschillende interventies plaatsvinden die gericht zijn op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied.

De aanpak van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied vraagt om een gezamenlijke inspanning. Als we de georganiseerde misdaad echt pijn willen doen moeten wij als één overheid samenwerken met burgers en ondernemers. Daarom vinden er deze week bestuurlijke controles plaats door verschillende gemeenten in Zuid-Nederland en zullen de Politie en het Openbaar Ministerie daar waar nodig strafrechtelijke interventies plegen.

Inzicht

De aanpak richt zich enerzijds op het plegen van interventies tegen ondermijnende criminaliteit, waardoor we meer inzicht in de problematiek in het gebied krijgen. Vandaag zijn er ruim 20 locaties bezocht. De politie heeft drie verdachten aangehouden.

In Limburg trof de politie restanten van een hennepkwekerij aan. In Standdaarbuiten zijn na een controle door de gemeente  25 vaten met chemicaliën en hardware voor de productie van synthetische drugs gevonden. In Sint Willebrord zijn twee mensen aangehouden die verdacht worden van de productie van ghb, in de woning was nog een halve liter ghb aanwezig. In Ruchpen werd een kleine hennepkwekerij met 48 planten gevonden. Op een aantal plaatsen in Brabant heeft de belastingdienst beslag gelegd op voertuigen en panden.

Bewustwording

Aan de andere kant is de week gericht op preventie, door het vergroten van de bewustwording van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in de samenleving. Door middel van bewustwording kunnen burgers en bedrijven weerbaarder worden gemaakt om weerstand te bieden tegen ondermijnende activiteiten. Interventies hebben hier tot doel te voorkomen dat een klimaat ontstaat waarin criminele en illegale activiteiten kunnen floreren.

Gezamenlijke aanpak

In Zuid-Nederland pakken politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samen met onder andere de Taskforce Brabant Zeeland sinds 2011 samen georganiseerde criminaliteit aan. Een van de grote gevaren voor de samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet uit te voeren zijn zonder gebruik te maken van legale diensten vanuit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Dit heeft verschillende uitingsvormen, waaronder in het Brabantse buitengebied.