OM eist celstraf en rijverbod voor man vanwege dodelijk ongeval bij Havelte

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 20-jarige man uit de gemeente Westerveld een gevangenisstraf van achttien maanden en een rijontzegging van drie jaar geëist. Het OM vindt dat een dodelijk verkeersongeluk op 17 april 2022 op de Osseweideweg in Havelte aan hem te verwijten valt. Bij dit ongeluk kwamen twee inzittenden van de auto om het leven. De andere drie, waaronder de verdachte, raakten zwaar gewond.

De officier van justitie komt tot de conclusie dat de man minimaal 105 km/per uur heeft gereden op een 60 km/uur-weg. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het NFI dat hij minimaal zes keer de hoeveelheid alcohol tot zich had genomen dan was toegestaan.

Levenloos

In de vroege ochtend, rond 05:10 uur, komt bij de hulpdiensten een melding binnen van een ongeval. In de sloot ligt een zwaar beschadigde auto met forse schade aan de passagierszijde. In en om het voertuig worden de lichamen van een 21-jarige man en een 16-jarig meisje levenloos aangetrokken. Zij zat bij hem op schoot op de passagiersstoel. De overige inzittenden moeten met zware verwondingen in het ziekenhuis worden behandeld.

Flauwe bocht

Uit onderzoek van de politie blijkt dat het ongeluk rond 03:40 uur moet hebben plaatsgevonden, omdat alle telefoons op dat tijdstip niet meer van locatie veranderen. Kijkend naar de sporen op de plaats van het ongeluk kan worden geconcludeerd dat er met een hoge snelheid is gereden. In een flauwe bocht naar links is de auto met de rechterwielen in de berm gekomen, waarna de auto tegen een brug botst en uiteindelijk tegen een boom klapt.

“Er is sprake geweest van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Dit vanwege een combinatie van alcohol, de te hoge snelheid en het verlies van de controle over de auto.”

Grove verkeersfout

De verdachte zegt zelf niet meer te weten dat hij de, overigens door hem geleende, auto heeft bestuurd. Op basis van diverse getuigenverklaringen zegt de officier van justitie dat het niet anders kan dat hij het wel is geweest. Immers, de hulpdiensten hebben hem aangetroffen in de bestuurdersstoel.

De officier van justitie vindt dat er sprake is van een grove verkeersfout. “Er is sprake geweest van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Dit vanwege een combinatie van alcohol, de te hoge snelheid en het verlies van de controle over de auto.”

Volwassenenstrafrecht

Ten tijde van het ongeluk was de verdachte negentien jaar. Dat geeft de mogelijkheid om jeugdstrafrecht toe te passen. De officier van justitie zegt dat, ondanks een positief advies van de reclassering, bestraffing volgens het jeugdstrafrecht in deze zaak niet aan de orde kan zijn Het betreft een ernstig feit met grote schade, verdachte werkt al jaren en gaat niet meer naar school.  Ook weegt de officier van justitie mee dat de verdachte eerder in aanraking is geweest met politie en justitie vanwege het rijden onder invloed.

“Voor de nabestaanden en de slachtoffers zal geen straf ooit recht doen aan hun pijn en verlies, omdat met een eventuele veroordeling van de verdachte de gevolgen niet kunnen worden teruggedraaid.”

Pijn en verlies

In deze zaken is het formuleren van een strafeis altijd lastig, omdat niemand het ongeluk en de gevolgen daarvan heeft gewild. “Voor de nabestaanden en de slachtoffers zal geen straf ooit recht doen aan hun pijn en verlies, omdat met een eventuele veroordeling van de verdachte de gevolgen niet kunnen worden teruggedraaid.”

De rechtbank doet op donderdag 9 maart om 13:00 uur uitspraak.