Eis OM: celstraffen en afpakken van 4,7 miljoen euro vanwege illegale handel in erectiepillen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen twee verdachten celstraffen geëist van 32 maanden. Tegen twee andere verdachten eiste het OM een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij de illegale handel in erectiepillen. Het OM wil ook een bedrag van €4.729.960,95 afpakken

Twee mannen zijn de initiatiefnemers van de zonder vergunning opgezette handel. Het betreft een 58-jarige Nederlandse man, woonachtig net over de grens bij Ter Apel, en een 43-jarige man uit Papendrecht. Zij hebben gehandeld in kamagara-pillen over een periode van zo’n vijf jaar, eindigend in 2018.

Modus operandi

De modus operandi van de verdachten was dat zij gebruik maakten van een groot aantal verschillende bedrijven, websites en bankrekeningen. Ook zijn katvangers ingezet. De in Duitsland woonachtige man zorgde voor de hele logistiek; van de inkoop en verzending tot het klantcontact. Ook had hij de beschikking over de bankpassen van diverse rekeningen. Zijn kompaan was de man die online alles regelde. Hij ontwierp en beheerde de website.

Door te handelen zoals verdachten hebben gedaan kan ernstige schade toegebracht worden aan de volksgezondheid. Verdachten hebben zich om deze gevolgen niet, dan wel onvoldoende, bekommerd en slechts gehandeld uit winstbejag.

Een 53-jarige man en een 49-jarige vrouw, beiden uit Klazienaveen, hebben geholpen met het draaiende houden van de handel. Zij zorgden door het opzetten van nieuwe BV’s en bankrekeningen, waardoor de praktijken een tijd onder de radar bleven. Ook hielpen ze mee met het inpakken van de erectiepillen. Zo zijn in dit onderzoek door de politie onder meer 440.000 (kamagara)pillen en 170.000 euro aan contant geld gevonden.

Bijwerkingen

Ondanks het feit dat men wist, of behoorde te weten, dat de pillen illegaal waren, maakten de verdachten zich geen zorgen over het gevaar van het gebruik van het middel. Zeker de 58-jarige verdachte niet. “Hij wist wel dat het een medicijn met een zeker risico was. Het heeft effect op de bloeddruk, de aderen worden wijder. Dat had hij uitgezocht”, zegt de officier van justitie.

De officier van justitie verwijt de verdachten dat zij geen deskundige op het gebied van het verstrekken van geneesmiddelen zijn en zodoende niet op de hoogte van de mogelijke zeer ernstige en zelfs fatale bijwerkingen. Door te handelen zoals verdachten hebben gedaan kan ernstige schade toegebracht worden aan de volksgezondheid. Verdachten hebben zich om deze gevolgen niet, dan wel onvoldoende, bekommerd en slechts gehandeld uit winstbejag.

De officier van justitie vraagt de rechtbank om verschillende straffen op te leggen voor de verdachten. Dit rekening houdend met de verschillende rollen die zij speelden bij de illegale handel en hun proceshouding.

Vergroot afbeelding alt=""
Beeld: ©Mediatheek Rijksoverheid
Rechtbank in Leeuwarden