Taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf geëist voor stalking
Een 41-jarige vrouw van Terschelling hoorde vandaag de maximale taakstraf van 240 uur tegen zich eisen voor langdurige en stelselmatige stalking van meerdere mensen die deels ongewild betrokken waren geraakt bij een persoonlijke hetze van verdachte tegen de aangevers.
In de verklaring van aangeefster en de aanvulling daarop alsmede de getuigenverklaring van de partner van aangeefster geven een weergave van hoe er stelselmatig inbreuk is gemaakt op hun persoonlijke levenssfeer en hoe zij die inbreuk hebben ervaren. Die verschillende inbreuken worden op vrijwel alle punten objectief ondersteund door screenshots, brieven, kaarten, appjes en foto’s en door de gegevens uit de telefoon van verdachte. “En die liegen er niet om. Verdachte heeft met haar handelen opzettelijk, wederrechtelijk en stelselmatig een diepe en forse inbreuk gemaakt op het privéleven van aangeefster en haar dochter. Zij hebben die inbreuk in elk geval negen maanden moeten dulden, een lange periode”, aldus de officier.
Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat aangeefster en haar dochter ongewild slachtoffer zijn geworden van een persoonlijke hetze van de verdachte tegen het gezin van haar ex-minnaar omdat zij het kennelijk niet kon verkroppen dat hij zijn gezin niet wilde verlaten voor haar, omdat ze zich misbruikt voelde en omdat zij mogelijk nog met vragen of onverwerkte gevoelens zat. Zij heeft er volgens het OM voor gekozen om haar onmacht en frustratie op aangeefster en haar dochter los te laten.
De officier heeft zichzelf de vraag gesteld of onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend zou zijn in deze zaak. Kijkend naar de ernst en de duur van de feiten en de forse en diepe inbreuk die verdachte gemaakt heeft op andermans privéleven zou dit aan de orde kunnen zijn. Alles afwegende is het OM toch van oordeel dat kan worden volstaan met een taakstraf. De officier: “Maar wél een hele hoge: de hoogste.”. Daarnaast eist de officier dat verdachte een flinke waarschuwing krijgt in de vorm van een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd van drie jaar al was het alleen al om te voorkomen dat zij zich weer schuldig gaat maken aan dergelijke feiten of weer contact gaat zoeken met de slachtoffers. “Een voorwaardelijk strafdeel kan dat hopelijk borgen en tevens de slachtoffers een gevoel van veiligheid bieden”, aldus de officier.